Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δόθηκε καθεστώς παρατηρητή στη Μολδαβία

Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Eυρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Αρμενίας και Κιργιστάν) που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Σότσι της Ρωσίας, αποφάσισαν, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, να παραχωρήσουν καθεστώς παρατηρητή στη Μολδαβία. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη διαδικασία διεύρυνσης που επιδιώκεται καθώς συζητήσεις γίνονται και με άλλες χώρες, κυρίως της πρώην ΕΣΣΔ, όπως το Τατζικιστάν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος ηγέτης συνάντησε τον Μολδαβό Πρόεδρο, Ιγκόρ Ντοντόν, ενώ είχε και διμερή συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Μολδαβίας, Νικόλ Πασινιάν.

Η καπιταλιστική αυτή ένωση όσο και αν επιχειρείται να εμφανίζεται ως «πρότυπο συνεργασίας αλληλεγγύης ή αλληλοβοήθειας» διέπεται από εσωτερική διαπάλη για το ποια αστική τάξη θα ωφεληθεί περισσότερο από τις συμφωνίες και τους συμβιβασμούς που γίνονται, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα κερδίζουν σε μια σειρά τομέων αλλά και τι συμφωνίες θα έχουν με τρίτους, όπως π.χ. με την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Ετσι και σε αυτήν τη συνεδρίαση υπήρξαν προτροπές για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για συντονισμό των συστημάτων των τελωνείων ώστε να αρθούν εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, το 60% των υπηρεσιών στις αγορές της Ενωσης είναι ανάγκη να υπαχθούν στη νομική βάση της Ενωσης μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι τέτοια βήματα έχουν γίνει σε κάποιους τομείς, όπως ο τουρισμός, η ερευνητική δραστηριότητα και η διαφήμιση. Πάντως, επισήμανε ότι το ΑΕΠ της Ενωσης σημείωσε αύξηση κατά 1,8% το 2017, ενώ ιδιαίτερα τόνισε την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου με χώρες εκτός Ενωσης, ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με Κίνα και Ινδία για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ενωση καλύπτει το 15% της επιφάνειας της Γης και έχει πολύ μεγάλα μερίδια στην παραγωγή βασικών αγαθών, όπως, ενδεικτικά, το 22% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org