Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεργασίες για συγκρότηση «Συνταγματικής Επιτροπής»

ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την προώθηση της «πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Συρία, μεταξύ άλλων και μέσω συγκρότησης της «Συνταγματικής Επιτροπής» στη Γενεύη «το συντομότερο δυνατόν», αποφάσισαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν οι τρεις χώρες - «εγγυήτριες» της εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα, δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν αξιωματούχοι των τριών χωρών μετά το πέρας του διήμερου (ένατου κατά σειρά) γύρου διαβουλεύσεων στην Αστάνα, επαναβεβαιώνεται υποτίθεται η υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», όπως αυτή αναφέρεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι η μία εξ αυτών (η Τουρκία) πραγματοποιεί από τον περασμένο Γενάρη νέα χερσαία στρατιωτική επέμβαση σε κουρδικούς θύλακες της βόρειας Συρίας, παρά την έντονη αντίθεση της συριακής κυβέρνησης. Αναφέρεται επίσης η επιθυμία τους να τηρούν εφεξής πιο τακτικές επαφές με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για τη συγκρότηση συνταγματικής επιτροπής για τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες, στην τελευταία συνάντηση στην Αστάνα, οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην συμμετάσχουν ούτε καν σε επίπεδο παρατηρητή.

Εφυγαν οι αντικαθεστωτικοί από Χομς και Χάμα

Το ίδιο 24ωρο, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν πως αποχώρησαν χτες και οι τελευταίες δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τα βόρεια περίχωρα της Χομς και τα νότια περίχωρα της Χάμα, που συνολικά εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 27.000 άτομα. Στις περιοχές αυτές αναφέρθηκε πως αναπτύχθηκαν συριακές και ρωσικές δυνάμεις και πως η κατάσταση «ομαλοποιείται» σταδιακά.

Επιπλέον, χτες συριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τουλάχιστον οκτώ Σύροι άμαχοι (ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά) πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τα πυρά Τούρκων μεθοριακών φρουρών, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία από το μεθοριακό πέρασμα Κχερμπέτ Ελτζόζ της επαρχίας Ιντλίμπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ