Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018 - αριθ. φύλλου: 12999

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Αντιθέσεις και παζάρια πάνω στο σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στη Σόφια


ΣΕΛ.  6
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Καθαρή έξοδος» για το λαό σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, ανάκτηση απωλειών

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  7

Στη μάχη με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, ενάντια στους στόχους του κεφαλαίου

Κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς των λαϊκών στρωμάτων να οργανώσουν τη μάχη σε αντιπαράθεση με τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

  • Την ανάγκη να αποτελέσει η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων από πλατύτερα τμήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανέδειξαν οι τοποθετήσεις στην πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Τις μέρες που απομένουν, να γίνει το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων αντικείμενο συζήτησης μέσα στους χώρους δουλειάς, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις. Να δυναμώσει παντού η διαπάλη με τη γραμμή της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διλήμματα» και εκβιασμοί

Το είδος της λεγόμενης «εποπτείας» που θα συνεχίσει και μετά το τυπικό τέλος του τρέχοντος μνημονίου να κόβει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα των αναγκών της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μελετούν και συζητούν η κυβέρνηση με τους «θεσμούς» των μονοπωλίων (ΕΕ, ΔΝΤ κ.λπ.).

Στον αφρό, για μια ακόμα φορά, έρχονται οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση για το μηχανισμό διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους που θα επιλεγεί, ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος «δημοσιονομικός χώρος» για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία.

Η συγκεκριμένη συζήτηση αποτελούσε και αποτελεί αρένα διασταύρωσης αντιτιθέμενων επιδιώξεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ και της Γερμανίας και συνδέεται με τη διαπάλη για την «αναδιάρθρωση» της Ευρωζώνης αλλά και τα γεωστρατηγικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως και παλιότερα έτσι και σήμερα οι καβγάδες αυτοί μετατρέπονται, μέσα και από την προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, σε μοχλό πιέσεων και εκβιασμών, ψευτοδιλημμάτων και κάλπικων προσδοκιών προς τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό τους αλλά και για να γίνουν οι αγωνίες του κεφαλαίου δικές τους σκοτούρες.

Ετσι, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δείξουν ανοχή σε παλιά και νέα μέτρα και να δώσουν τη συναίνεσή τους στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τέταρτης «αξιολόγησης», τα οποία παρουσιάζει ως «τα τελευταία» (ενώ ήδη έχει συμφωνήσει τα επόμενα), ώστε να μην διαταραχτεί η «πορεία εξόδου προς τις αγορές», που έχει ως «εγγύηση» τις επιδόσεις της στην αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η όποια ρύθμιση του χρέους θα «διευρύνει τις δυνατότητες» για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με άξονες την «αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας» και τη «στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Ολα αυτά τα λέει χωρίς ντροπή, την ώρα που όχι μόνο «κωδικοποιεί» - μονιμοποιεί αλλά και επεκτείνει το αντεργατικό πλαίσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης, έχει δεσμευτεί για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με πρόσθετα χτυπήματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη διατήρηση και τον «εκσυγχρονισμό» του υποκατώτατου μισθού, την εφαρμογή της νέας μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, τα ματωμένα πλεονάσματα που πάνε πακέτο με μέτρα που τσακίζουν Υγεία - Πρόνοια.

Χαρακτηριστικό εξάλλου μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι και το κλίμα αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει τις μέρες αυτές σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους σχετικά με το ήδη νομοθετημένο κόψιμο της «προσωπικής διαφοράς», για την οποία τώρα επαναφέρει το ξεφτισμένο παραμύθι των «αντίμετρων», «ανάλογα με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας», τα «περιθώρια» δηλαδή που θα δίνει η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας για ελιγμούς και ψίχουλα, που κάθε άλλο παρά θα ανακουφίζουν από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, στη γνωστή λογική του τάχα «μικρότερου κακού» και ενώ τόσο το σχέδιο της γερμανικής πλευράς για μια ορισμένη «τμηματική» ελάφρυνση του χρέους όσο και η πρόταση για έναν «αυτοματοποιημένο» μηχανισμό, που προτείνει το ΔΝΤ, έχουν ως απαραίτητο όρο την παράλληλη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μια «καλύτερη» εποπτεία των αναγκών τους.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν τα «διλήμματα» του κεφαλαίου να γίνουν ξανά εκβιασμοί στις πλάτες τους, οι ανάγκες τους να μπουν στην πρέσα των «αναγκών» και των «εναλλακτικών σχεδίων» των καπιταλιστών. Η συζήτηση που τους αφορά είναι αυτή για το πώς θα οργανωθεί η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
2η δύναμη και φέτος στα ΑΕΙ η «Πανσπουδαστική», με υψηλά ποσοστά στα ΤΕΙ
  • Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στήριξαν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ».
  • Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ: «Το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών δημιουργεί νέες δυνατότητες. Επιβεβαιώνει ότι σήμερα υπάρχει και δυναμώνει ένα πρωτοπόρο, μαχητικό τμήμα στο φοιτητικό κίνημα, που εκφράζεται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».

ΣΕΛ.  9


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα καταγγέλλουν με δηλώσεις τους κομμουνιστές δήμαρχοι


ΣΕΛ.  4
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η εκδήλωση για το βιομηχανικό προλεταριάτο

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»


ΣΕΛ.  10
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1»
Νέος κύκλος αντιλαϊκών προσαρμογών στην Τοπική Διοίκηση

ΣΕΛ.  20
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμασίες για το 10ήμερο αγωνιστικής δράσης

ΣΕΛ.  14
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Σκιαμαχίες μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ