Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Εγκαινιάστηκε η οδική γέφυρα του Κερτς

Αποψη από τη γέφυρα της Κριμαίας
Αποψη από τη γέφυρα της Κριμαίας
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινίασε χτες το οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας που συνδέει το στενό του Κερτς με τη Ρωσία και την περιφέρεια του Κρασνοντάρ. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2015, αν και σχέδια υπήρχαν από το μακρινό παρελθόν, αλλά επιταχύνθηκαν μετά από την ένταξη της Χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που αποτέλεσε μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μια σύγκρουση που είναι και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική.

Σήμερα δίνεται στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας, συνολικά 19 χιλιομέτρων διπλής κατεύθυνσης, που περιλαμβάνει πολλές γέφυρες, διαδρομή μέσω του νησιού Τούσλα και κατασκευή μέσα στη θάλασσα. Παράλληλα, προχωράει και η κατασκευή δίπλα στον οδικό άξονα του σιδηροδρομικού δικτύου στην ίδια διαδρομή, που αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2019. Οπως αναφέρεται από τις ρωσικές αρχές, υπολογίζεται ότι ο οδικός άξονας θα συμβάλλει στη μεταφορά 14 εκατομμυρίων επιβατών το χρόνο και 13 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία που δίνει η Ρωσία (ρωσική αστική τάξη) σε αυτό το έργο υποδομής, ότι ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν χτες οδήγησε το πρώτο φορτηγό από ένα κομβόι, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα. Μάλιστα, δήλωσε με έμφαση ότι «το έργο αυτό πνοής ήταν από την εποχή των τσάρων». Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η εταιρεία του μεγαλοεπιχειρηματία Αρκάντι Ροτενμπέργκ «Στροϊγκαζμοντάζ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΕ χαρακτήρισε την κατασκευή της γέφυρας ως «μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και εκπρόσωπός της σημείωσε ότι οι χώρες - μέλη «εξακολουθούν να καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίζουν αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές βον ντερ Μιλ, ανέφερε για τη γέφυρα ότι «στερεί από την Ουκρανία την πλήρη πρόσβαση και τη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρικών υδάτων της». Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν κατηγόρησε «τον Ρώσο κατακτητή» ότι «χλευάζει το διεθνές δίκαιο» και δεσμεύτηκε ότι «η Κριμαία θα επιστρέψει στους κόλπους της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ