Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Ασταμάτητη υποκρισία από όσους στηρίζουν το Ισραήλ

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν στους λαούς της υφηλίου τα ασταμάτητα εγκλήματα των ισραηλινών στρατευμάτων σε βάρος των Παλαιστίνιων κατοίκων της Γάζας, που «τόλμησαν» να κινητοποιηθούν τις τελευταίες επτά βδομάδες διεκδικώντας το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Τα θύματα της βαρβαρότητας μέσα στο τελευταίο 48ωρο αυξήθηκαν σε 63 από 55 που ήταν το βράδυ της Δευτέρας (τραυματίες που κατέληξαν και νέα θύματα που χτυπήθηκαν χτες στη Γάζα), ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και η Λαϊλά Ανουάρ αλ Γαντούρ, που ήταν μόλις οκτώ μηνών και πέθανε από ασφυξία από τα δακρυγόνα των Ισραηλινών.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.800, προκαλώντας «έμφραγμα» στα γεμάτα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, που από τις 30 Μάρτη έχουν δεχτεί πάνω από 11.000 άτομα!

Μπροστά στη νέα σφαγή των Παλαιστινίων, που χτες συνέπεσε με τις επετειακές εκδηλώσεις για την 70ή «μαύρη επέτειο» από τη μέρα της Νάκμπα, της καταστροφής που επέφερε το 1948 ο ξεριζωμός πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, συνέχισαν να καταγράφονται διεθνώς νέες υποκριτικές αντιδράσεις...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι Βρετανίας, Γερμανίας και Βελγίου ζήτησαν τη διενέργεια «διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας» για τα δεκάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, λες και δεν είναι φανεροί οι φυσικοί αυτουργοί τους. Η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα ξεκίνησε «προκαταρκτική έρευνα», λέγοντας πως παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις». Διαβεβαίωσε επίσης πως θα αναλάβει «δράση για τη δίωξη εγκλημάτων».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «τα γεγονότα» στη Γάζα δείχνουν την ανάγκη για «πολιτική λύση στη σύρραξη» στη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης δύο κρατών.

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων για να του εκφράσει «ανησυχία» για τη «βία στη Γάζα» λέγοντας πως... κατανοεί «την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια»!

Στην Ιρλανδία το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ, για να εκφράσει «αποτροπιασμό και σοκ» για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Για τον ίδιο λόγο κλήθηκε η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο...

Στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως ο Ισραηλινός ομόλογός του έχει βάψει τα χέρια του με το «αίμα Παλαιστινίων» και τον κατηγόρησε για «κρατική τρομοκρατία». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντίστοιχα ζήτησε και πάλι «αυτοσυγκράτηση». Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις που έχει σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ανακοινώνοντας τριήμερες εκδηλώσεις πένθους στην Τουρκία για τα θύματα στη Γάζα. Ακολούθως, ο Ισραηλινός πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του «για κάποιον καιρό». Το Ισραήλ απάντησε ανάλογα, ζητώντας από τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ Χοσνού Τούρκογλου, να επιστρέψει στην Τουρκία «για κάποια χρονική περίοδο».

Πρώτη όλων, πάντως, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, για το νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα, η Νότια Αφρική.

Η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εν μέσω αυτών των αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούντ απηύθυνε «βροχή» ερωτημάτων στα άλλα μέλη του σώματος, προκαλώντας τους να αντιδράσουν. «Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει ακόμη να πεθάνουν για να αναλάβετε δράση; Πότε θα αντιδράσετε; Είμαστε στόχος βίας εδώ και έξι βδομάδες. Πώς δέχεστε τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπροστά στη σφαγή των Παλαιστινίων; Καμία απόφασή του έως τώρα δεν τηρήθηκε... Η διεθνής κοινότητα ενθαρρύνει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Γιατί οι Παλαιστίνιοι εξαιρούνται; Εως πότε θα τηρείτε την τακτική των δύο μέτρων και σταθμών;», αναρωτήθηκε.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Νίκι Χέιλι δεν άκουσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, αποχωρώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οταν ήρθε η σειρά της υποστήριξε τη φονική βία των ισραηλινών δυνάμεων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ηγεσία της «τρομοκρατικής οργάνωσης "Χαμάς"». Η «Χαμάς», είπε, «υποκινεί τη βία χρόνια» πριν μεταφερθεί η αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ...

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν αναγόρευσε την ηγεσία της «Χαμάς» σε αποκλειστικό υπεύθυνο για τις σφαγές που διαπράττουν τα ισραηλινά στρατεύματα σε βάρος των Παλαιστινίων, προσθέτοντας: «Πρέπει να πούμε στη "Χαμάς" ότι η βία δεν είναι η απάντηση. Πρέπει να καταδικαστεί η "Χαμάς" για τη βία. Πάρτε τη σωστή πλευρά!».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στις ΗΠΑ, Χουσάμ Ζόμλοτ, κλήθηκε να επιστρέψει στη Ραμάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οπως έγινε γνωστό με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που αναμεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ (αν και υπάρχουν διαψεύσεις χωρών), στην προχτεσινή τελετή εγκαινίων της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ βρέθηκαν εκπρόσωποι από: Αλβανία, Αγκόλα, Αυστρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γεωργία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Καμερούν, Κένυα, ΛΔ Κονγκό, Κονγκό (Μπραζαβίλ), Μιανμάρ, Νότιο Σουδάν, Ονδούρα, Ουγγαρία, Περού, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρουάντα, Τσεχία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ουκρανία, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Τανζανία, Ζάμπια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ