Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεσμεύσεις

«Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι' αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ», λέει σε συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, σε σχέση με το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης που θα ενσωματώνει όλες τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο. Τα ίδια έλεγε, όμως, με μικρές παραλλαγές και ο υπουργός Οικονομικών προ ημερών: Οτι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν «μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα». Αυτό που ομολογούν αμφότεροι, είναι ότι και την «επόμενη μέρα», «δεδομένοι» και «δεσμευτικοί» είναι οι στόχοι της αστικής τάξης, της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που «δεδομένα» θα στηριχτεί στα αντεργατικά μέτρα και συνολικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Και καλούν το λαό να διαλέξει με ποιο σχέδιο θα χάσει ακόμα περισσότερα, για να ικανοποιηθούν οι «δεσμεύσεις» και οι στόχοι τους. Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούν να μπουν στη συζήτηση για το ποιος θα διαχειριστεί τη βαρβαρότητα σε βάρος τους, με ή χωρίς μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Πλυντήριο

Χτες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, για να κυρώσει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ «σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των Μελών Διπλωματικών Αποστολών ή Προξενικών Αρχών». Ωστόσο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ανακοινώθηκαν η αναβολή της και η μετάθεσή της σε μια επόμενη μέρα. Οσοι πίστεψαν ότι η κυβερνητική κίνηση ήταν έστω μια έκφραση διαμαρτυρίας για τη σφαγή στην Παλαιστίνη, γρήγορα διαψεύστηκαν. Αναρτήσεις σε ορισμένα Μέσα επικαλούνταν κυβερνητικές πηγές και έγραφαν σχετικά: «Η λογική που πρυτάνευσε ήταν πως σε μια ημέρα τόσο τεταμένη για τη διεθνή κοινότητα από την αιματοχυσία στη Γάζα, το θέμα αυτό μοιραία θα επισκίαζε τη συνεδρίαση με ανάλογους πολιτικούς τόνους και θέσεις, για αυτό θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί η σχετική συνεδρίαση για μια επόμενη ημέρα». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ανέβαλε τη συνεδρίαση για να μη βρει «βήμα» η καταγγελία της δολοφονικής δράσης του Ισραήλ, αλλά και για να προστατευτεί η ίδια από την κριτική για τις στενές σχέσεις που αναπτύσσει με το κράτος του Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δίνοντας κάλυψη στα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και σε σχεδιασμούς που βάζουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως αναδεικνύει και καταγγέλλει το ΚΚΕ. «Πλυντήριο» με τα όλα της η κυβέρνηση, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να στηρίξει τους ...αξιότιμους συμμάχους της.

Ναφθαλίνη

Στα γνωστά απ' τα παλιά κάλπικα διλήμματα καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι συμπλέει στρατηγικά με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Κάτι σαν τα «αλησμόνητα» ΠΑΣΟΚικά, «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας» ή «όποιος δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ, είναι με τη δεξιά», εκστομίζουν τώρα τελευταία ολοένα και πιο συχνά τα στελέχη του. Μετά τον Αλ. Τσίπρα, που προχτές στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση», ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, δήλωσε χτες στην ΕΡΤ: «Ο προοδευτικός χώρος οφείλει να πάρει σαφή θέση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ (...) αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο και οφείλουν όλοι να πάρουν θέση. Από τη μία μεριά είναι ο προοδευτικός κόσμος, που θέλει το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και την πάταξη της διαπλοκής. Εάν έτσι βλέπουν τα πράγματα, πρέπει να πάρουν θέση, γιατί οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς». Είναι βέβαιο ότι με τέτοια «διλήμματα», η κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει πίεση καταρχάς στο Κίνημα Αλλαγής, που δείχνει να ταλαντεύεται στην πολιτική συμμαχιών και διεκδικεί να ανακάμψει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όπου έχει επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, με το κάλπικο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», η κυβέρνηση θέλει να κρύψει ότι ο πυρήνας της αντιλαϊκής της πολιτικής αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και μυρίζει ναφθαλίνη. Οπως άλλωστε και το σάπιο σύστημα που υπηρετούν από κοινού «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», στον ανταγωνισμό τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να κάνει τις δουλειές του κεφαλαίου.

Ταλαιπωρία

«Κομφούζιο», «χάος», «ταλαιπωρία», «μποτιλιάρισμα» είναι μερικοί από τους τίτλους που χρησιμοποίησε ο αστικός Τύπος για να συκοφαντήσει - κατά την προσφιλή του μέθοδο - την προχτεσινή απεργία των εργαζομένων στο Μετρό Αττικής. Ορισμένοι, μάλιστα, πιο «προχωρημένοι» αναρωτιούνταν με νόημα αν η απόφαση για απεργία ήταν «σύννομη με τον νέο νόμο» που ψήφισε η κυβέρνηση και υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Τα αντανακλαστικά τους λειτουργούν άψογα, όταν είναι να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως στο απεργιακό δικαίωμα, που με κάθε αφορμή συκοφαντείται και λοιδορείται. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει άλλωστε και η εργοδοσία του Μετρό, με ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη της απεργίας, όπου ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει! Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τις αντιδράσεις τους κάθε φορά που ένας κλάδος ή ένας χώρος δουλειάς κινητοποιείται, πολύ περισσότερο όταν απεργεί. Στόχος τους είναι το συνολικότερο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων της. Οσο για τις αστικές συγκοινωνίες, ταλαιπωρία δεν είναι οι δυσκολίες στη μετακίνηση στη διάρκεια μιας απεργίας, αλλά η άθλια κατάσταση που ζει καθημερινά στις μετακινήσεις του ο λαός, με τις ελλείψεις και τα ακριβά εισιτήρια, αλλά και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων σε αυτές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης» κ.ά.

1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν του σκοπού τους» («Ιδιώνυμο»). Το δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου «Πρόοδος», ενώ η αίτηση του εισαγγελέα να διαλυθεί και η ΚΟΕ απορρίφθηκε. Την παραμονή και μέρα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη κ.ά. καπνεργατικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας. Στην Καβάλα και τη Δράμα, οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν».

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ανταποκριτή του ραδιοφωνικού δικτύου CBS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/5/1948, σύμφωνα με τις τρεις «καταθέσεις» του Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ως συνένοχος στη δολοφονία και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά (αποφυλακίστηκε μετά από 12 χρόνια), μετά από σκηνοθετημένη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά το θάνατό του.

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φτάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ