Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ
Σήμερα η σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Αττικής για την οργάνωση της μάχης

Στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio»

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, να πάρουν μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να οργανώσουν την απεργιακή κινητοποίηση προτάσσοντας αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, αλλά και δυναμώνοντας το κοινό τους μέτωπο με τις ενώσεις και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, κόντρα στην πολιτική που τους τσακίζει τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συσκέψεις προετοιμασίας σε όλη τη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο, για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων πραγματοποιούνται συσκέψεις σωματείων και φορέων σε πόλεις όλης της χώρας, καθώς και πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

  • Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στη σύσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio», με θέμα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης «με πλαίσιο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Αποφάσεις συμμετοχής στη σύσκεψη, εκτός από σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων, έχουν πάρει ενώσεις, σωματεία και Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και της κοινής αγωνιστικής δράσης.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και τους φορείς σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Στο Ηράκλειο, τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 18/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
  • Σύσκεψη - συζήτηση εργατικών σωματείων, ενώσεων μικρών ΕΒΕ, Συλλόγων συνταξιούχων και γυναικών της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/5, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η αντίστοιχη σύσκεψη που οργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή την περασμένη Δευτέρα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ

Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας για αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων ενσήμων". Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους, τους άνεργους στους άλλους κλάδους της παραγωγής, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνταξιούχους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζοντας την αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος και την πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη, η Ομοσπονδία τονίζει πως «η υπογραφή δύο εργοταξιακών συμβάσεων στα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής ("Αστέρα" Βουλιαγμένης και Φαληρικού Ορμου) είναι η ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικότητας του αγώνα».

Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο μαχητικά, υπογραμμίζοντας: «Η απόφασή μας είναι μία: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, για όλα! Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, τα δικά μας συμφέροντα». Αυτή είναι η απάντηση της Ομοσπονδίας στην «ανάπτυξη», την «καθαρή έξοδο» και την «κανονικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση, με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και στη γραμμή που προβάλλουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, «που εδώ και δεκαετίες έχουν ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία με τον ΣΕΒ, τους επιχειρηματίες, τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου».

Να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και να πάρουν πρωτοβουλίες για την επιτυχία της καλεί τα σωματεία του κλάδου η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν για τους ίδιους οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, ξέρουν πως «για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμα πιο φθηνοί, πιο "ευέλικτοι", πιο υποταγμένοι».

«Για εμάς η "δίκαιη ανάπτυξη" σημαίνει την αμοιβή με τα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία με παρακαταθήκη την πείρα από την κλαδική απεργία που οργάνωσαν στις 29 Μάρτη, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις.

«Οι εργοδότες έχουν στο πλάι τους τούς ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνει και αναφέρεται στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στις δυνάμεις που στον κλάδο «λειτουργούν ως εντολοδόχοι και εκπρόσωποι της εργοδοσίας», όπως με το πρόσφατο παράδειγμα της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο της «3Ε» στο Αίγιο. «Στόχο έχουν να προωθήσουν τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας», καταλήγει η Ομοσπονδία και καλεί σωματεία και εργαζόμενους στη μάχη της απεργίας.

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη συζήτησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα. Με βάση την απόφαση του Εργατικού Κέντρου, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, παρεμβάσεις, εξορμήσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ θα οργανωθεί σύσκεψη με τα σωματεία και τους φορείς των ΕΒΕ, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών, για την οργάνωση της απεργίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org