Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες αναβάθμισης των Κατεχομένων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η ασφάλεια της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" είναι ταυτόχρονα και ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ, μετά από συνάντηση που είχε με τον «υπουργό Παιδείας» του ψευδοκράτους, Τζεμάλ Γκιουρσέλ Οζγιγίτ. «Αν δεν γίνει αποδεκτή η ισότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Ακντάγ, λέγοντας ακόμα πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ιδρύσουμε ένα καθεστώς στο οποίο οι δύο κοινότητες να ζήσουν ισότιμα».

Από την πλευρά του, ο Οζγιγίτ είπε ότι «όσο αναπτύσσεται η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. όπως προκλητικά επιμένουν να αποκαλούν το ψευδοκράτος), όσο γίνεται πιο πλούσια και όσο αυξάνεται η ευημερία, και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλησιάσει περισσότερο σε συμφωνία».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι συμμετείχε ξανά σε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που θεωρεί τα Κατεχόμενα «παρατηρητή». Σε παρέμβασή του, ο Οζερσάι χαρακτήρισε την τρέχουσα φάση των διεργασιών για το Κυπριακό «περίοδο περισυλλογής», που αποτελεί «νέο παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον - συνέχισε - «καταφέρουμε να αποφύγουμε το φαύλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει αυτοσκοπός παρά μέσο για λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνάντησε στη Λευκωσία την βοηθό γενικού γραμματέα για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, Μπιντού Κέιτα, συζητώντας μεταξύ άλλων τη στρατηγική αναθεώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού για την «ασφάλεια» του νησιού και τη σύνδεσή της με διάφορες εναλλακτικές «λύσεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org