Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόταση για ενίσχυση της PESCO με μη μέλη της ΕΕ

Στόχος η αποφασιστικότερη στρατιωτική παρουσία στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Πρόταση για «άνοιγμα» της κοινής στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ (PESCO - Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία) σε χώρες εκτός Ενωσης κατέθεσαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politico» και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών τον επόμενο μήνα.

Το δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Συμμετοχή τρίτων κρατών σε σχέδια της PESCO» σημειώνει: «Ορισμένα σχέδια της PESCO μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή χωρών εκτός ΕΕ, όσον αφορά στην παροχή ικανοτήτων, ειδικών γνώσεων ή οικονομικών συνεισφορών που είναι χρήσιμες και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Η PESCO είναι το πρόγραμμα ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ μεταξύ των 25 από τις 28 χώρες που ξεκίνησε πέρυσι.

Η πρόταση αυτή «προσφέρει έναν άλλο τρόπο - πέρα από το ΝΑΤΟ - ώστε να παραμείνει η Βρετανία δεσμευμένη στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας μετά το Βrexit», αναφέρει το ρεπορτάζ του «Politico» και προσθέτει: «Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ και μία από τις λίγες που μπορούν να παρέμβουν σε απομακρυσμένες εμπόλεμες ζώνες».

Ακόμη επικαλείται δήλωση Ολλανδού διπλωμάτη, ότι η πρόταση «ξεπερνά» τη Βρετανία ή το Brexit: «Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δουλεύουμε πολύ με τη Νορβηγία, που θα μπορούσε να συμβάλει, αλλά και τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ελβετία».

Το έγγραφο προτείνει ακόμη η πρόσκληση των τρίτων χωρών από τα κράτη - μέλη της PESCO «να είναι ομόφωνη και κατά περίπτωση» και ότι «ένα τρίτο κράτος δεν θα συμμετάσχει σε καμία λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα γενικά θέματα της PESCO». Το ρεπορτάζ σχολιάζει πως «ένα σημαντικό κίνητρο για χώρες εκτός της ΕΕ είναι το όφελος των εταιρειών τους από προσοδοφόρες συμβάσεις για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Στο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας ύψους 13 δισ. ευρώ».

Την πρόταση φέρονται να στηρίζουν οι: Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ