Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Απαντήθηκαν οι αντικομμουνιστικές προκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονένκο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνάντησή του με τον Δ. Κουτσούμπα
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονένκο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνάντησή του με τον Δ. Κουτσούμπα
Μετά από επτά ώρες ανάκρισης στην οποία υποβλήθηκε στις 10 Μάη από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας στο Κίεβο, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο, κατήγγειλε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει η αντιδραστική κυβέρνηση, προκειμένου να εμποδίσει την δράση των κομμουνιστών, ως «κατασκευασμένες και ανυπόστατες» και «στημένη προβοκάτσια».

Θυμίζουμε ότι στις 8 Μάη, μια μέρα πριν το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης, άνδρες της Ασφάλειας έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα, όπως και στα σπίτια του Π. Σιμονένκο και του Γραμματέα της Νεολαίας του ΚΚ Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και παρουσίασαν υποτιθέμενα στοιχεία που δήθεν συνιστούν «ενέργειες που αποσκοπούν στην ανατροπή και κατάληψη της εξουσίας και σχετίζονται με εσχάτη προδοσία». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυλλάδια «με ανατρεπτικό περιεχόμενο» και ένα όπλο ΑPS με σιγαστήρα και 120 σφαίρες, που υποτίθεται ότι ανήκουν στον Σιμονένκο.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας σε δηλώσεις του μετά την ανάκριση αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατήγγειλε ότι τα φυλλάδια που παρουσιάζονται σε φωτογραφίες στα ΜΜΕ δεν ανήκουν στο ΚΚ Ουκρανίας, αλλά τα έφεραν μαζί τους οι άνδρες της Ασφάλειας. Είπε επίσης πως δεν ανήκει στον ίδιο το όπλο που παρουσιάστηκε ότι βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα της οικογένειάς του. Σημείωσε ότι το διαμέρισμα δεν κατοικείται από τις 28 Απρίλη, δεν ελεγχόταν με βιντεοκάμερες και δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε το όπλο, και υπογράμμισε πως «πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να δυσφημιστούν το κόμμα και ο ίδιος, μια προσπάθεια να μετατραπεί η πολιτική δράση σε εγκληματική. Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η ίδια διαδικασία συνεχίζεται με προσπάθειες απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του ΚΚ Ουκρανίας, χωρίς αποτέλεσμα».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνεται: «Πέντε χρόνια τώρα, το καθεστώς που κυβερνά μετά το πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014, των ολιγαρχών και ναζιστών, κάνει τα πάντα για να αναγκάσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον ηγέτη του να εγκαταλείψουν τον ενεργό αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, κατά της εξύμνησης του ναζισμού και της καταστροφής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απευθύνοντας παράλογες κατηγορίες για "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", για "το κάψιμο του Μεγάρου των Συνδικάτων στην Οδησσό" και άλλα "εγκλήματα" που υπάρχουν μόνο στα μυαλά των κυβερνώντων και των τσιρακιών τους».

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας στάθηκε το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τόσο στη διπλωματική αποστολή της Ουκρανίας στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που στηρίζεται και σε φασιστικές δυνάμεις αλλά και σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και σημείωσε ότι συνιστά επιπλέον πρόκληση πως «η εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας οργανώθηκε την παραμονή της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της συντριβής του ναζισμού - φασισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ