Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θάψιμο ξανά

Σε λίγες μέρες ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Οπως όλοι γνωρίζουμε, κάθε καλοκαίρι εκδηλώνονται στη χώρα μας εκατοντάδες πυρκαγιές, με καταστροφικές συνέπειες για τα δάση, συνολικότερα το περιβάλλον, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού μας. Πρωτίστως αυτό το γνωρίζουν τα ΜΜΕ, που αντιστοίχως κάθε καλοκαίρι, αφιερώνουν ώρες τηλεοπτικού αέρα και τόνους δημοσιογραφικού χάρτου - με το γνωστό ύφος κορακιού - για την κάλυψη των πυρκαγιών. Μπροστά σε αυτό, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε με επιτυχία την Πέμπτη 10 Μάη ειδική εκδήλωση, με θέμα την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος. Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από συνδικαλιστές των ενεργεία και αποστράτων πυροσβεστών, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επιστήμονες, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους. Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ δεν έτυχε της προσοχής των ΜΜΕ. Απόλυτο «θάψιμο» στα τηλεοπτικά δελτία των ιδιωτικών καναλιών, ομοίως και στις εφημερίδες. Η δε κρατική ΕΡΤ, παρότι παρευρέθη, δεν έστειλε καν δημοσιογράφο να καλύψει την εκδήλωση και πρόβαλε το σχετικό ρεπορτάζ λίγο πριν από τα αθλητικά (!) όπως άλλωστε το συνηθίζει και για να βγάλει ...την υποχρέωση. Τι να υποθέσει κανείς; Οτι όλοι οι δημοσιογράφοι έτρεχαν χτες πίσω από τα απομεινάρια της φεουδαρχίας, που έπιναν φρέντο χωρίς καλαμάκι (κάτι που καλύφθηκε επαρκώς ειδησεογραφικά!); 'Η μήπως ότι για τα ΜΜΕ του συστήματος «πουλάνε» καλύτερα οι καταστροφές από ό,τι οι πρωτοβουλίες για την πρόληψή τους;

Από «νίκη»...

«Είναι προφανές ότι το βάθος τους (σ.σ. των "κοινωνικών" παρεμβάσεων) δεν εξαρτάται μονάχα από τους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο θέτει περιορισμούς. Εχει όμως μεγάλη σημασία σε ποιο άκρο βρίσκεσαι εντός αυτού του πλαισίου (...) Η καθαρή έξοδος με ρύθμιση του χρέους, θα μας επιτρέψει να μετακινηθούμε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των δεδομένων περιορισμών του, για να το πω σχηματικά, από το δεξιό στο αριστερό άκρο». Αυτό το χρεοκοπημένο σοσιαλδημοκρατικό παραμύθι ξαναθυμήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε άρθρο του ο πρωθυπουργός, βαφτίζοντας ταυτόχρονα την ιμπεριαλιστική ένωση «το πιο πρόσφορο πεδίο της πάλης, ταξικής και πολιτικής», εκεί όπου «οφείλουμε να χαράξουμε την πολιτική μας, αν θέλουμε να έχουμε νίκες για τις κοινωνικές δυνάμεις που ως Αριστερά εκπροσωπούμε και όχι διαρκείς και ηρωικές ήττες».

... σε «νίκη»

Τι λέει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός; Οτι το αντιλαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και αποτυπώνεται στα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, είναι δεδομένο. Αρα, το μόνο που απομένει στους εργαζόμενους είναι να παλέψουν για το σε ποια γωνιά - την «αριστερή» ή τη «δεξιά» - του αντιλαϊκού σφαγείου θα βρεθούν. Για να γίνει δε πιο «πειστική» στην προσπάθειά της να ενσωματώσει τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση αξιοποιεί και την αναιμική ανάκαμψη, προκειμένου με ορισμένα ψίχουλα που θα πέφτουν από το φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας να βουλώνει τα στόματα των εξαθλιωμένων που θα αφήνει η πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου. Αυτήν τη γραμμή, γραμμή «ουράς» στους στόχους της αστικής τάξης και διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, την παρουσιάζει ως μονόδρομο. Αυτή η γραμμή, όμως, οδηγεί τους εργαζόμενους από ήττα σε ήττα. Γι' αυτό χρειάζεται να δουν καθαρά: Η μόνη νικηφόρα γραμμή, αυτή που μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις στο σήμερα και να ανοίξει δρόμο αντεπίθεσης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι αυτή της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Διάλεξε «ήρωα»

Μπορεί για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που γιορτάζεται την 9η Μάη, να μη βρήκαν κάποιο αφιέρωμα εκεί στην ΕΡΤ, όμως φαίνεται ότι σκάλισαν αρκετά την ταινιοθήκη τους. Κι έτσι, την επομένη της 9ης Μάη, βρήκαν και πρόβαλαν ταινία αφιερωμένη στον Πολωνό αντεπαναστάτη Λεχ Βαλέσα. Η ΕΡΤ2 ενημερώνει μάλιστα ότι πρόκειται για την ιστορία ενός «σύγχρονου ήρωα», χαρακτηρίζοντας έτσι τον Λ. Βαλέσα, που έβαλε πλάτη για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας στην Πολωνία. Διάλεξε «ήρωες» να διαφημίσει λοιπόν η κρατική τηλεόραση. Δεν της έκαναν οι ήρωες του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισαν το φασισμό, κι έτσι το έριξε στον αντικομμουνισμό και στη συκοφαντία, βαφτίζοντας «ήρωες» όσους διέπρεψαν στην αντισοβιετική προπαγάνδα και στις αντεπαναστατικές ανατροπές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org