Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για επανέναρξη διαλόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε χτες από τις τρεις χώρες που παίζουν ρόλο «εγγυητή της εκεχειρίας» στη Συρία, δηλαδή τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δήθεν «για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».

Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου «δωρητών για τη Συρία», την οποία συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες ΕΕ - ΟΗΕ, φάνηκε να μην επιτυγχάνεται ο στόχος συγκέντρωσης 9 δισ. δολαρίων που είχαν θέσει οι διοργανωτές, επικαλούμενοι την υποτιθέμενη κάλυψη των αναγκών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων για το τρέχον έτος σε Συρία και χώρες της περιοχής που τους «φιλοξενούν». Οι εκπρόσωποι 85 χωρών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είχαν υποσχεθεί περίπου 4,4 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 1,1 δισ. τα έδωσε η Γερμανία και άλλο 1 δισ. η Βρετανία.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων ανακοίνωσε πως επιθεωρητές μετέβησαν για δεύτερη φορά στην Ντούμα, συλλέγοντας δείγματα σε περιοχές όπου φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν στις 7 Απρίλη χημικά όπλα.

Στη Μόσχα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουντσκόι, δεν απέκλεισε «βραχυπρόθεσμα» να αναπτυχθούν νέα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα στη Συρία ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές νέες επιθέσεις, παρόμοιες με αυτές που έκαναν στις 14/4 ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Ο ίδιος αμφισβήτησε τα ποσοστά επιτυχίας των πυραυλικών επιθέσεων που έδωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη συγκεκριμένη επίθεση, προσθέτοντας ότι ένας αμερικανικός πύραυλος «Τόμαχοκ» κι ένας πύραυλος αέρος - εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση βρίσκονται στη Μόσχα «για να μελετηθούν», ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org