Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Κινεζικές εκκλήσεις για στενότερη «αμυντική συνεργασία»

Στο Πεκίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Οργάνωσης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι χώρες της SCO (Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης) πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Γουέι Φενχέ, υποδεχόμενος στο Πεκίνο τους ομολόγους του από Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν (οι δύο πρώτες εντάχθηκαν στην Οργάνωση πέρσι το καλοκαίρι). Θυμίζουμε ότι η SCO ιδρύθηκε το 2001, σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και την προσπάθεια ανερχόμενων αστικών τάξεων από πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες να ενισχύσουν την παρέμβασή τους στην Κεντρική Ασία και ακόμα παραπέρα. Αρχικά εστίασε στη συνεργασία στην Ασφάλεια, ωστόσο πλέον αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική η κοινή δράση και σε διάφορους τομείς της Οικονομίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε το "πνεύμα της Σαγκάης" και να δυναμώσουμε τη συνεργασία σε επίπεδα υψηλών συναντήσεων, κοινών (στρατιωτικών) ασκήσεων, στρατιωτικού πολιτισμού, εκπαίδευσης», τόνισε ο Γουέι. Ο οποίος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ότι οι κοινές προσπάθειες των κρατών - μελών πρέπει να ισχυροποιηθούν ειδικά στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τη διαφύλαξη της περιφερειακής - αλλά και παγκόσμιας - ειρήνης και σταθερότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, στη συνάντηση των υπουργών υπογραμμίστηκε ειδικά η ανάγκη συντονισμένων κινήσεων για την αντιμετώπιση «απειλών» και «προκλήσεων».

Στο Πεκίνο συναντήθηκαν όμως και οι ΥΠΕΞ των μελών της Οργάνωσης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνη στην κινεζική πόλη Κινγκντάο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org