Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστολές

Η προχτεσινή τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, στο Βουκουρέστι, επιβεβαίωσε ότι ο ρόλος που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, ξεπερνάει κατά πολύ την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην ίδια και την ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος. Καθόλου τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επανειλημμένα στο ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στον πρώτο γύρο της ενσωμάτωσης κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία), μέσα από την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», πριν από 15 χρόνια. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ της ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» «με όρους διαλόγου και όχι με αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που δυστυχώς έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια». Ολα αυτά ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων, που θα γίνει στις 16 και 17 Μάη στη Σόφια, με στόχο να προωθηθεί παραπέρα η διαδικασία ένταξης και άλλων κρατών στην ΕΕ (και στο ΝΑΤΟ) και να αμβλυνθούν τα «ερείσματα» που έχει κυρίως η Ρωσία για να παρεμβαίνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στα Βαλκάνια. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η πληροφορία ότι η Ελλάδα κινείται παρασκηνιακά, για να κάμψει τις αντιδράσεις κυρίως της Σερβίας να προσκληθεί και το Κόσσοβο στην επικείμενη Σύνοδο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τις «ειδικές αποστολές» που ανατίθενται στην ελληνική κυβέρνηση από τον ευρωΝΑΤΟικό παράγοντα, για την εμπέδωση των σχεδίων του στην περιοχή.

Διατυπώσεις

«Η ΝΔ κλείνει το μάτι στον ΣΕΒ» έγραφε χτες η «Αυγή», αναφερόμενη στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο των βιομηχάνων για τις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τόσο η παρέμβαση της ΝΔ, μέσω του προέδρου της, όσο και η παρέμβαση της κυβέρνησης, μέσω του Γ. Δραγασάκη, έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό. «Προσέλκυση επενδύσεων», «ανταγωνιστικότητα», «κίνητρα» στους επιχειρηματίες, είναι μερικοί από τους άξονες στους οποίους κινήθηκαν και οι δύο στις ομιλίες τους. Για παράδειγμα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Υπάρχει ένα οριζόντιο πλαίσιο το οποίο αφορά συνολικά την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα (...) Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, θα απλοποιήσουμε τη διοικητική γραφειοκρατία (...) Αυτές είναι οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες αφορούν συνολικά τις επενδύσεις, ανεξαρτήτως κλάδου». Αντίστοιχα, ο Γ. Δραγασάκης: «Εκείνο που κυρίως χρειαζόμαστε αυτήν τη φάση, είναι οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται (...) Για τη φορολογική πολιτική, το δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται σε ορίζοντα ενός μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρχει χώρος 3 - 3,5 δισ. ευρώ που θα συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί...». Οι ομοιότητες μόνο συμπτωματικές δεν είναι. Ομως εδώ είναι φανερή η φτώχεια ακόμα και σε διαφορετικές διατυπώσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα. Γιατί, καλοί οι καβγάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα και στη Βουλή, αλλά μπροστά στους βιομηχάνους όλα αυτά πάνε περίπατο...

Θυμάστε;

Θυμάστε πώς προσπάθησε να «πουλήσει» η κυβέρνηση το σκάνδαλο της «Novartis» πριν από μερικούς μήνες; Θυμάστε την προθυμία της ΝΔ να καβγαδίσει μαζί της για το ποιος μείωσε περισσότερο την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, φορτώνοντας στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων ακόμα μεγαλύτερο μέρος από το κόστος των φαρμάκων; Θυμάστε το σόου στη Βουλή για το πόσες θα είναι οι κάλπες στην ψηφοφορία για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων; Θυμάστε τα βαριά κυβερνητικά λόγια για «σεισμό στο πολιτικό σύστημα» και «σκάνδαλο μεγαλύτερο από τη "Ζήμενς"»; Ολα αυτά αποκτούν τώρα διαφορετική διάσταση, υπό το φως της εξέλιξης που είχε η υπόθεση, αφού η Επιτροπή που συγκρότησε η Βουλή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη τη δικογραφία και τα στοιχεία για τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. Οπως αναμενόταν, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και να καλέσει τους «προστατευόμενους» μάρτυρες να καταθέσουν. Αντίθετα, άρον άρον έκλεισε την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι εξαρχής άλλο σκοπό υπηρετούσε η συγκρότησή της: Αυτόν της συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου, που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και γενικότερα της Υγείας, ο έλεγχος της έρευνας, της παραγωγής και της διακίνησης του φαρμάκου από τα πολυεθνικά μονοπώλια. Αντίθετα, η Επιτροπή εξάντλησε το ρόλο της ως «μοχλού» στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και έδωσε ευκαιρία σε κυβέρνηση και ΝΔ να οχυρωθούν ξανά πίσω από κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Οσο για το λαό; Μηδέν εις το πηλίκον...

Τεχνογνωσία

Διημερίδα για την κάνναβη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «yes we can-nabis», διοργανώνει το Σαββατοκύριακο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με θεματικές όπως: «Η απαγόρευση του "δαίμονα" και ο δαίμονας της απαγόρευσης: Μια συζήτηση για την ψυχαγωγική κάνναβη». Στο συγκεκριμένο πάνελ, μάλιστα, εμφανίζονται ως ομιλητές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της για την παραγωγική «ανασυγκρότηση», ανοίγοντας το πεδίο στα μονοπώλια για επενδύσεις στη «φαρμακευτική κάνναβη», έρχεται τώρα με τον πλέον επίσημο τρόπο να πάει ένα βήμα πιο πέρα τη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της χρήσης. Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η κυβέρνηση βρήκε τον καλύτερο «λαγό» γι' αυτήν τη δουλειά. Με τόσα ναρκωφεστιβάλ που έχει διοργανώσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποκτήσει την αναγκαία τεχνογνωσία για να επεκτείνει την κανναβο-δραστηριότητά της λίγο πιο πέρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτέμβρη 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1937 Ενώ μαίνεται ο Ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκερνίκα, μια μικρή πόλη στη Χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους.

1941 Στον Αη Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέππα και Κώστα Σκυτούδη.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα. Τριάντα ένα άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση, 29 από ακατάστατη δηλητηρίαση και 2 από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ενωσης και την Ευρώπη μολύνοντάς τες. Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων. Ωρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα. Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.

2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org