Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας

Σε προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη καλούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Απεργούν σήμερα από τις 6 το πρωί και για 24 ώρες οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης. Σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας στις 5.30 τα ξημερώματα στην πλατεία Καραϊσκάκη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε η νέα διοίκηση της ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών), στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις εκλογές που ολοκληρώθηκαν στις 30/3.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή των εφοπλιστών, προωθεί την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για την «απελευθέρωση» (άρση καμποτάζ) στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, οι εφοπλιστές θα μπορούν, με πρόσχημα την ανεπάρκεια πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, να δρομολογούν πλοία ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια, ανεξαρτήτως εθνικότητας και σημαίας, με πληρώματα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και Κοινωνική Ασφάλιση, με ατομικές συμβάσεις, υπονομεύοντας ευθέως την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Με την Υπουργική Απόφαση, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την άρση της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή των ΣΣΕ ανάλογα κάθε φορά με την περίσταση.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησής της, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη - σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Παράλληλα, κόντρα στις διάφορες απόπειρες καλλιέργειας του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού», απευθύνουν κάλεσμα και στους μικρομεσαίους αγρότες των νησιών να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org