Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Συζήτηση και πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση και την ενίσχυση της πάλης

Με μεγάλη συμμετοχή και αποφασιστικότητα για ένταση της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιχμή τις κατασχέσεις και τη φορολεηλασία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για την οργάνωση της πάλης, με τη συμμετοχή 7 Ομοσπονδιών, 28 Σωματείων και 3 Επιτροπών Αγώνα.

Από την αρχή της εισήγησης στη σύσκεψη, την οποία παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Γιώργος Ντάλιος, καταγγέλθηκε η νέα απρόκλητη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία στη Συρία, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «με την πολιτική της μπλέκει το λαό μας στη δίνη των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων».

Η σύσκεψη ενέκρινε επίσης ψήφισμα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας με εντολή της κυβέρνησης σε βάρος διαδηλωτών του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας στην Αθήνα.

Αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης, ο Γ. Ντάλιος υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «κρατά σταθερά το μέτωπο της αντιλαϊκής πολιτικής, το εσωτερικό της χώρας», βάζοντας μεταξύ άλλων «στο χορό» των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών και τα χρέη εργατικών - λαϊκών οικογενειών προς το Δημόσιο.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση και κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που «βάζουν πλάτη» σε αυτήν, συνέχισε ο Γ. Ντάλιος, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει το επόμενο διάστημα να «ανοίξουν» τη δουλειά τους στους συναδέλφους τους, με στόχο να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση, με κύριες αιχμές την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ένταση της αγωνιστικής δράσης ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Αγωνιστικοί σταθμοί του επόμενου διαστήματος, όπου θα πρέπει να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερες δυνάμεις με το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, αποτελούν η Πρωτομαγιά, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 13 Μάη και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Μάη.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Σωματείων, καταγράφηκαν τόσο οι δυσκολίες που πρέπει να υπερνικήσουν στις καθημερινή τους δουλειά για την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όσο και η πείρα ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπερνιούνται όταν η δουλειά γίνεται συστηματικά, με συγκεκριμένο πλάνο οργάνωσης και με επίμονη τακτική παρέμβαση.

Σύσκεψη και στη Θεσσαλία

Αντίστοιχο στόχο, οργάνωσης της πάλης, είχε η πανθεσσαλική σύσκεψη σωματείων αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και εμπόρων που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ στις 12/4 στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει:

-- Κινητοποιήσεις το διήμερο 26 και 27 Απρίλη στις Εφορίες των θεσσαλικών νομών, αφού την 1η Μάη ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από τα 500 ευρώ.

-- Παραστάσεις διαμαρτυρίας αρχές Μάη στον ΟΑΕΕ και το ΚΕΑΟ για τα ζητήματα της Ασφάλισης, των συντάξεων, των χρεών στο Ταμείο.

-- Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

-- Συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες ειρήνης που θα πραγματοποιηθούν το Μάη στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

-- Να συσταθεί στους νομούς επιτροπή για τη νομική και άλλη στήριξη όσων κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.

Στην εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη από τον Γ. Σιγάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και στις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων ΕΒΕ, τονίστηκε ότι κάθε αυτοαπασχολούμενος, μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, πρέπει σήμερα να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση κάθε συναδέλφου που θα βρεθεί στη μέγγενη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Ολοι μαζί μπορούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση. Μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν τους ίδιους αντίπαλους, έχουν κοινά συμφέροντα, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική των αγώνων.

Το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης
  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές. Ορια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
  • Αμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» τα ωράρια λειτουργίας.
  • Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς. Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org