Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν πανελλαδικά στις 18 Απρίλη με προοπτική κλιμάκωσης

Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν τα ταξικά σωματεία, αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 18 Απρίλη οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια, με προοπτική κλιμάκωσης, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθήσει την πλήρη «απελευθέρωση» (κατάργηση του καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, ανοίγοντας το δρόμο για πλοία με ελάχιστη οργανική σύνθεση, με ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αυξάνοντας και τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ηδη από την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έχει αποστείλει στις εφοπλιστικές Ενώσεις σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να προσθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Σε αυτό προβλέπεται η δρομολόγηση πλοίων με σημαίες ευκαιρίας και την ελάχιστη οργανική σύνθεση ασφαλείας, για τη μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στους ελληνικούς λιμένες, σύμφωνα «με τις διατάξεις του υπ. αριθμ. 3577/92 Κανονισμού (ΕΟΚ) του συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 "Εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών - μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές - καμποτάζ)"».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει και εδώ να ολοκληρώσει για λογαριασμό των εφοπλιστών αυτό που δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της απεργιακής μάχης, καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο Παρασκευή 13 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ για τη μέρα της απεργίας έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν στους ναυτεργάτες, αναδεικνύουν την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην απεργία, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Παρασκηνιακή προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ξεκίνησε χτες «εκστρατεία» υπονόμευσης της απεργίας, με πολιορκητικό κριό τον «κοινωνικό διάλογο». Ο υπουργός, Π. Κουρουμπλής, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΝΟ για να τους ανακοινώσει, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τη «δέσμευσή του» «να στείλει σήμερα (χτες) στην ΠΝΟ το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης» για να κάνει τις παρατηρήσεις της, αλλά και «το αίτημα των εκπροσώπων από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης να έχουν συνάντηση μαζί του και με εκπροσώπους της ΠΝΟ, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης», προτείνοντας σχετική συνάντηση με όλους την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απρίλη.

Ακόμα, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου ότι έγινε ενημέρωση «για το πώς προχωρεί η λύση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των Ναυτικών, η οποία έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου» και πως ο υπουργός πρότεινε συνάντηση την Παρασκευή 13 Απρίλη, μεταξύ ΠΝΟ και εφοπλιστών, για το θέμα «των ειδικών συνθέσεων των πληρωμάτων, στις γραμμές Πάτρας - Ιταλίας, βάσει του νόμου 4150».

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης, σχολιάζοντας τη μεθόδευση υπουργείου και κυβέρνησης, δήλωσε πως «αποτελεί πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών παραμονές της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, να καλέσει ο υπουργός Ναυτιλίας σε σύσκεψη την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ».

Οπως τόνισε, κυβέρνηση και υπουργός ξέρουν ότι οι συμβάσεις είναι ανοιχτές από το 2010, έχουν ψηφίσει από το Σεπτέμβρη έως τώρα δύο νόμους, τινάζοντας στον αέρα σειρά ναυτεργατικών δικαιωμάτων, σφαγιάζουν παραπέρα τις συντάξεις και τώρα επιχειρούν «πλήγμα σε ό,τι έχει απομείνει», επομένως πρόκειται για «καθαρή υπονόμευση της απεργίας».

Σχετικά με την αναφορά του υπουργού για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, επισήμανε ότι «οι ναυτεργάτες γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για μηχανισμούς από περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προετοιμάζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, επιδιώκοντας να φέρουν αντιμέτωπους πληρώματα και αγρότες».

«Καλούμε τους ναυτεργάτες - κατέληξε - να συμμετέχουν στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας. Ολοι στους καταπέλτες των πλοίων, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να μην τολμήσουν και υπονομεύσουν την απεργία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ