Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία

Διαδοχικές κινητοποιήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου και στο Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ), στο πλαίσιο των αγωνιστικών του παρεμβάσεων για να αναδειχτούν τα οξυμένα προβλήματα και να διεκδικηθούν δυναμικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στις δομές Υγείας σε όλο το νομό.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΚΙ και οι φορείς του νησιού ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στο Ματζαβινάτειο, όπου μεταξύ άλλων οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν αρχές καλοκαιριού, ενώ στην κλινική δεν υπάρχει ακτινολόγος. Αντίστοιχα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου το προσωπικό είναι αντιμέτωπο με την εντατικοποίηση, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν στο 55%.

«Μετά τις κινητοποιήσεις και με τη διαρκή πίεση σωματείων, φορέων και εργαζομένων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκρίνει προκηρύξεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο ΓΝ Αργοστολίου και στο Ματζαβινάτειο. Είναι όμως προκηρύξεις που ακόμη κι αν εκπληρωθούν στο σύνολό τους, δεν αρκούν στο ελάχιστο για να καλύψουν τα κενά», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Σπύρος Καμπίτσης, αντιπρόεδρος του ΕΚΚΙ.

Χαρακτηριστικά της πίεσης που άσκησαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΕΚΚΙ και των φορέων του νησιού ακόμα και για αυτό το αποτέλεσμα της προκήρυξης, είναι τα όσα ανέφερε προηγούμενα - πριν τις προκηρύξεις - η διοίκηση του Ματζαβινάτειου Νοσοκομείου, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστές από τα σωματεία των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, των Οικοδόμων Ληξουρίου, των Ιχθυοτροφείων κ.ά. Η διοίκηση του νοσοκομείου τότε είχε παρουσιάσει ως «λύση» στα σοβαρά ζητήματα που της έθεσαν οι φορείς την έλευση επικουρικών γιατρών για δύο χρόνια ή τη μετακίνηση γιατρών από το Γενικό Νοσοκομείου Αργοστολίου, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις!

Και μετά από όλα αυτά, σχολιάζει ο Σπ. Καμπίτσης, «το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τολμάει να βγαίνει και να πανηγυρίζει για την έγκριση της προκήρυξης, χαρακτηρίζοντας το λαϊκό κίνημα και τους μαζικούς φορείς που κινητοποιούνται και ασκούν πίεση ως Κασσάνδρες! Ισχυρίζονται ότι μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει το... αμέριστο ενδιαφέρον της για την Υγεία, όταν την ίδια ώρα το ΓΝ Αργοστολίου λειτουργεί με λιγότερο από το μισό προσωπικό, ενώ ουδεμία επιδιόρθωση έχει γίνει στις κτιριακές υποδομές μετά το σεισμό του 2014».

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η χτεσινή σύσκεψη φορέων

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και δράσεων που αναπτύσσει, το ΕΚΚΙ πραγματοποίησε χτες σύσκεψη φορέων, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης του.

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν ξεγελιέται από τους κυβερνητικούς ελιγμούς. Δεν θα σταματήσουμε τη δράση μας απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στη δημόσια Υγεία, θα συνεχίσουμε έως ότου επιλυθεί το σύνολο των αιτημάτων μας», τονίζει ο Σπ. Καμπίτσης.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσα στο Μάη και κλιμάκωση της δράσης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου, ενώ οι φορείς του νησιού απαιτούν συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Κεντρικά αιτήματα του ΕΚΚΙ, φορέων και σωματείων είναι:

  • Να λειτουργήσουν τα χειρουργεία με άμεση στελέχωσή τους σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού.
  • Να λειτουργήσουν η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014 με πλήρη θωράκιση του κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου και να λυθούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας τα προβλήματα στον υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
  • Να σταματήσει η «κινητικότητα» των εργαζομένων εντός και εκτός του νομού.
  • Να επανέρθει η οργανικότητα των δομών Υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
  • Να μην προχωρήσουν κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου.
Κάλεσμα αγώνα και από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ συστρατεύεται με το ΕΚΚΙ και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις και σημειώνει ότι «μόνο ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του για την Υγεία μπορεί να δράσει αποτρεπτικά σε κάθε επιβουλή στο σήμερα, να ανοίξει το δρόμο για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας». Καλεί με τη σειρά του τα σωματεία και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να διεκδικήσουν «την πιο καίρια λαϊκή ανάγκη: Αυτήν της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών».

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το πρωί προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Νοσοκομείου Αργοστολίου και στον διευθυντή της Χειρουργικής, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο «Κρασσά» του Νοσοκομείου Αργοστολίου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org