Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Τιμάμε την 1η Μάη με διεθνισμό και αλληλεγγύη

Με διεθνισμό και αλληλεγγύη τιμά την 1η Μάη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και χαιρετίζει τους εργαζόμενους που παλεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

«Η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα παραμείνει, παρά τις προσπάθειες των εχθρών μας, φωτεινός φάρος για τους αγώνες του χτες και του αύριο, ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της μπουρζουαζίας, των ιμπεριαλιστών και των διεθνών συμμαχιών τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Επισημαίνει ότι «το αίμα των εργατών που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 υπενθυμίζει το καθήκον μας σήμερα, πως τίποτα δεν χαρίζεται: Οποιο δικαίωμα ή ελευθερία έχει κερδίσει η τάξη μας έχει κερδηθεί με θυσίες και συγκρούσεις, με οργανωμένους αγώνες».

«Σήμερα, την ίδια στιγμή που η τεχνολογία και η επιστημονική πρόοδος έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, οι όροι ζωής της τάξης μας επιδεινώνονται», σημειώνει η ΠΣΟ, και επισημαίνει ότι εκτός από τους μισθούς, τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, στο στόχαστρο της επίθεσης βρίσκεται και το δικαίωμα στην απεργία: «Η απεργία είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την περιορίσει, να την αποδυναμώσει ή να την μετατρέψει σε ένα νεκρό γράμμα», διαμηνύει.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΟ εστιάζει την προσοχή της στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και κρατών που «στρώνουν το έδαφος για νέες σφαγές οι οποίες θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που θα ματώσουν τους λαούς και θα τους στερήσουν από τους φυσικούς τους πόρους».

Η Ομοσπονδία αντιτείνει το διεθνισμό και την αλληλεγγύη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται μόνος απέναντι στην επίθεση των καπιταλιστών και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Εκφράζει ιδιαίτερα την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες που αφήνουν τις πατρίδες τους κυνηγημένοι «είτε από τις ιμπεριαλιστικές σφαίρες είτε από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που γεννά αυτό το σύστημα». Ξεκαθαρίζει πως στέκεται στο πλευρό τους, αγωνιζόμενη «για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πρόσφυγες», παλεύοντας για να γίνουν οι μετανάστες «αναπόσπαστο κομμάτι των συνδικάτων» και του αγώνα τους.

Η ΠΣΟ ενώνει επίσης τη φωνή της με τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για να αποκτήσει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα.

Τέλος, η Ομοσπονδία μετατρέπει τη φετινή χρονιά σε «έτος συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», με στόχο «οι νέες βάρδιες εργαζομένων να είναι ανυπότακτες, μαχητικές, εχθροί του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας», και καλεί κάθε συνδικάτο της να συνεισφέρει «παρουσιάζοντας το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς και των θυσιών που έκανε γι' αυτήν η εργατική τάξη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org