Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν

Δηλώσεις του ειδικού σε θέματα Ισλάμ Ούντο Στάινμπαχ σε γερμανικό ραδιόφωνο φιλοξενεί το ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», σημειώνοντας πως στη Συρία «έχουν απομείνει τρεις παίκτες: Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, που "λύνουν και δένουν", παρά το γεγονός ότι έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή. Ωστόσο, εκείνο που τους συνδέει είναι η ελπίδα να έχουν λόγο και ρόλο στη μεταπολεμική Συρία και όχι μόνο».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη συνάντηση των 3 Προέδρων - Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί - στην Αγκυρα, είπε: «Και οι 3 βρίσκονται υπό πίεση και έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Βρίσκονται υπό πίεση, κυρίως από την πλευρά της Δύσης, κι αυτό είναι καταρχήν που τους φέρνει κοντά και εκδηλώνουν αλληλεγγύη. Αλλά η ειρήνη στη Συρία είναι πολύ μακριά, οι επιμέρους θέσεις είναι αντικρουόμενες. Ακόμη και η ανακωχή δεν γίνεται σεβαστή, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγγειλε ήδη ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων. Αρα, όλο αυτό που συμβαίνει στην Αγκυρα είναι ένα σόου που δεν φέρνει την ειρήνη πιο κοντά στη Συρία».

Για το ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία δήλωσε: «Είναι ήδη εκτός, ο Τραμπ θέλει να βγει από το παιχνίδι. Εχει διαφορετική ατζέντα. Η ατζέντα του δεν λέγεται Ασαντ, δεν λέγεται σταθερότητα στη Συρία, λέγεται Ιράν. Και επειδή είναι έτσι, οι Ιρανοί δείχνουν όλο και περισσότερο αποφασισμένοι να μην φύγουν από τη Συρία, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεχόταν επίθεση και καταργούνταν η πυρηνική συμφωνία. Ο Τραμπ είναι ένας παίκτης που έχει το Ιράν πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Επίσης το συνδέει με το μέλλον του Ισραήλ σε συνδυασμό με την προσέγγιση της χώρας (σ.σ. Ισραήλ) με τη Σαουδική Αραβία, η οποία φαίνεται να επιτυγχάνει».

Η «Welt» αναφέρει πως «η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των συγκρουόμενων μερών στη Συρία», συμπληρώνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις: «Ωστόσο, τα τρία αυτά κράτη συμμετέχουν στον πόλεμο στη Συρία, αντιπροσωπεύοντας αντικρουόμενες θέσεις. Η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, η δε Τουρκία αντιπολιτευόμενες δυνάμεις».

Στην προσπάθεια να ξεπεραστούν προσωρινά τα αντικρουόμενα συμφέροντα αναφέρεται η «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Στις ρωσο-τουρκο-ιρανικές συνομιλίες, οι προσπάθειες από τις τρεις αντιμαχόμενες πλευρές ήταν να μπει η Συρία σε έναν κοινό παρονομαστή. Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ένας από τους συμβούλους Εξωτερικής Πολιτικής του Ερντογάν, περιέγραψε πριν από την άφιξη του Πούτιν στην Αγκυρα πώς φαντάζεται η Τουρκία τα επόμενα βήματα: Στην Αγκυρα, και αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής στο Ιράν, τα τρία κράτη θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν ένα μεταπολεμικό Σύνταγμα για τη Συρία».

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας: «Η Αγκυρα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η κουρδική επαρχία Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία θα βρίσκεται στο μέλλον υπό τουρκικό έλεγχο και θα κυβερνάται από αξιωματούχους που διορίζονται από την Τουρκία. Ο Τσεβίκ πρόσθεσε ότι η Τουρκία ουσιαστικά δεν έχει αντίρρηση η Ρωσία να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία. Ωστόσο, για τις ΗΠΑ, "αργά ή γρήγορα" είναι καιρός να εγκαταλείψουν τη Συρία, είπε. Στη Συρία, είναι πραγματικά ασαφές ποιος είναι στην πραγματικότητα με ποιον σε μια στρατιωτική συμμαχία και ποιος δεν είναι».

«Και οι τρεις χώρες επιθυμούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε διάφορα μέρη της Συρίας μέσω εκπροσώπων - και να τους χρησιμοποιούν για τα αντίστοιχα αντικρουόμενα συμφέροντά τους», σημειώνει το «Spiegel».«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί συζήτησαν τώρα για το Ιντλίμπ, την τελευταία μεγάλη περιοχή στα χέρια ανταρτών. Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν εκεί, οι μισοί από τους οποίους είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι», προσθέτει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ