Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει την κατοχική βία ενόψει νέων κινητοποιήσεων στη Γάζα

Στους 21 ανήλθαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα πυρά του ισραηλινού στρατού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η συνεχιζόμενη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εντείνεται, αυξάνοντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατά ακόμη δύο τα θύματα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων διαδηλωτών που κινητοποιούνται στο πλαίσιο της «Πορείας της Μεγάλης Επιστροφής» για το δικαίωμα επαναπατρισμού των Παλαιστινίων προσφύγων. Μέσα σε μια βδομάδα, ο αριθμός των Παλαιστινίων νεαρών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των Ισραηλινών έφθασε τους 21 από 19 που ήταν έως την Τετάρτη το απόγευμα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι άλλο σήμερα, οπότε έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ.

Παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 34χρονος Σάντι Κάσιφ, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή την περασμένη Παρασκευή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, εξέπνευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της περιοχής. Ακολούθησε ο 23χρονος Μαρουάν αλ Κχουντάρι που είχε δεχτεί προχτές βράδυ τα πυρά ισραηλινού πυροβολικού στην ίδια περιοχή και εξέπνευσε χτες, μερικές ώρες, μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Το ίδιο 24ωρο, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρέσβης, Ντάνι Ντανόν, δείχνοντας ανοικτά την έντονη ενόχληση της ισραηλινής ηγεσίας από τις ειρηνικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν στις 15 Μάη, μέρα της παλαιστινιακής καταστροφής («Μέρα της Νάκμπα») ζήτησε, χρησιμοποιώντας ψέματα, «να στείλει ο ΟΗΕ ξεκάθαρο μήνυμα στην παλαιστινιακή ηγεσία», με στόχο «τον τερματισμό σχεδιαζόμενων ταραχών» στη Λωρίδα της Γάζας.«Οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις μπορούν μόνον να σπείρουν περισσότερη βία και αποσταθεροποίηση. Η παλαιστινιακή ηγεσία είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές αλλά την Παρασκευή ο κόσμος είδε να μετατρέπονται γυναίκες και παιδιά σε ασπίδες προστασίας της Χαμάς και να στέλνονται ένοπλοι τρομοκράτες στη μάχη», είπε ο Ντανόν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως «αυτό που είδε ο κόσμος» είναι να σκοτώνονται τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι (ακόμη και έφηβοι 15 και 16 ετών!) και να τραυματίζονται πάνω από 1.600 άλλοι από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού που είχε πάρει σαφείς εντολές να ρίξει στο «ψαχνό» για να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρο όποιον πλησίαζε τα σύνορα με το Ισραήλ.

Σε αυτό το κλίμα, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλάντενοφ, προτίμησε να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Κάλεσε έτσι το Ισραήλ να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους Παλαιστίνιους να «αποφύγουν τις τριβές» στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ. Εξέφρασε «ανησυχία» για σήμερα, οπότε, προβλέπεται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ. «Παρακολουθώ με ανησυχία τις συνεχιζόμενες ετοιμασίες και τη ρητορική για τη "Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής" αυτής της Παρασκευής στη Γάζα» είπε ο Μλάντενοφ, προσθέτοντας πως άμαχοι, ιδιαιτέρως παιδιά, δεν πρέπει να τεθούν εκ προθέσεως σε κίνδυνο ή στο στόχαστρο με οποιονδήποτε τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ