Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Προβληματισμοί για την ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έπεσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 4,044 δολάρια, έναντι 4,036 που ήταν η ισοτιμία μόλις δύο βδομάδες πριν.

Ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ συνέδεαν την πτώση του τουρκικού νομίσματος με τις κυρώσεις με τις οποίες η Κίνα απαντά στα αντίστοιχα μέτρα των ΗΠΑ και το πόσο περιπλέκεται το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει πάνω από 10%. Η «Χουριέτ» σημείωνε σχετικά ότι «ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας και το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όπως και μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πίεση προς τα κάτω της αξίας της λίρας».

Στις αρχές της βδομάδας, δημοσιεύτηκαν και νέα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές της Τουρκίας. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου έφτασε στα 5,8 δισ. δολάρια, μια αύξηση σχεδόν 28% από πέρσι, που κυρίως οφείλεται στις εισαγωγές προϊόντων Ενέργειας.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη Δευτέρα, εμφανίζουν τις εξαγωγές της Τουρκίας να φτάνουν τον περασμένο Μάρτη τα 15,6 δισ. δολάρια (αυξημένες κατά 8% από τον περσινό Μάρτη), ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 21,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 12,8%.

Οι περισσότερες εισαγωγές αυτήν την περίοδο αφορούν ορυκτά καύσιμα και προϊόντα διύλισης αξίας 3,3 δισ. δολάρια. Ακολουθούν οι αξίες των εισαγωγών σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που φτάνουν τα 2,6 δισ. δολάρια. Οι περισσότερες εισαγωγές στην Τουρκία έγιναν από τη Ρωσία (αξίας 2,14 δισ. δολάρια), μετά τη Γερμανία (2,1 δισ. δολάρια) και ακολουθεί η Κίνα (2 δισ. δολάρια).

Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι οι περισσότερες εξαγωγές της Τουρκίας το Μάρτη κατευθύνθηκαν ξανά προς τη Γερμανία (1,51 δισ. δολ.), μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (1,04 δισ. δολ.) και την Ιταλία (962 εκατ. δολ.)

Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όπως η «Ahval News» μετέδιδαν χτες πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών (και ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης) Μεχμέτ Σιμσέκ υπέβαλε την παραίτησή του - που ωστόσο δεν έγινε δεκτή - εκφράζοντας νέες αντιρρήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, ο Σιμσέκ φέρεται να διαφωνεί έντονα με τη συνεχή υποτίμηση της λίρας (που πολλοί στην κυβέρνηση εμφανίζουν ως «ατού» για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών), υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται πολύ η ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Σημειώνουμε ότι ο Σιμσέκ, πριν γίνει υπουργός του ΑΚΡ, είχε δουλέψει ως στέλεχος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Merrill Lynch», ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα μέλη της κυβέρνησης του ΑΚΡ με τις καλύτερες σχέσεις με τη «διεθνή αγορά».

Συνέχεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις και στο εσωτερικό της χώρας, χτες οι αρχές «εξουδετέρωσαν» 4 ακόμα μαχητές του ΡΚΚ στα ανατολικά, στην επαρχία Τουντσελί.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) παραδέχτηκαν χτες ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουν κατορθώσει να «επαναπατριστούν» 80 πρόσωπα που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν («Χιζμέτ») και έμεναν ή είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Πριν από μερικές μέρες, η MIT «επαναπάτρισε» πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο γιατρό που ζούσαν στο Κόσσοβο και θεωρήθηκαν μέλη της «Χιζμέτ», στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια για το εύρος της «ικανότητας» παρέμβασης της ΜΙΤ σε άλλες χώρες, ενώ αρκετοί μίλησαν ακόμα και για «απαγωγές». Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί τη «Χιζμέτ» τρομοκρατική οργάνωση (για αυτό και είναι γνωστή ως FETO - Fetullah Gulen Terrorist Organization), ενώ ο ίδιος ο Γκιουλέν θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πρόσφατα οι αρχές έμπλεξαν το όνομά του και στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Καρλόφ στην Κωνσταντινούπολη, το Δεκέμβρη του 2016.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org