Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ πάει και Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 27 Απρίλη, καθώς είναι ενδεικτικό ότι ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ Ρι Γιονγκ-χο θα επισκεφτεί και τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα, «οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα έχουν συνομιλίες στις 10 Απρίλη». Οπως εξήγησε, θα «ανταλλαγούν απόψεις για τα πιεστικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ η προσοχή θα δοθεί σε τρόπους επίλυσης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο». Επίσης, «υπάρχουν σχέδια να συζητηθούν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των διμερών σχέσεων».

Θυμίζουμε ότι ο Ρι πρόσφατα επισκέφτηκε και το Πεκίνο, όπου συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι ηγέτες Κίνας και Βόρειας Κορέας, Σι Τζινπίνγκ και Κιμ Γιονγκ Ουν (στο πρώτο ταξίδι του Κιμ εκτός συνόρων, από την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του).

Είναι φανερό ότι η «κινητικότητα» γύρω από τη Χερσόνησο αναζωπυρώνει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που διεκδικούν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, πρώτα απ' όλα στο παζάρι που όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί, με σταθμό και τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, η οποία ίσως (η Πιονγιάνγκ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της) γίνει μέχρι τα τέλη Μάη. Είναι ενδεικτικές η «ανακούφιση αλλά και ανησυχία» με την οποία ορισμένα ασιατικά δημοσιεύματα λένε ότι η Κίνα υποδέχτηκε τον προγραμματισμό της Συνόδου ΗΠΑ - Β. Κορέας (προβληματιζόμενη προφανώς για το πιθανό προβάδισμα που μπορεί να αποκτήσει η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις και γενικά τις εξελίξεις), η ανησυχία της Ιαπωνίας για τις «προτεραιότητες» με τις οποίες θα πορευτούν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες κ.λπ.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε ακόμα ένας γύρος συνομιλιών για την τεχνική προετοιμασία της Συνόδου Βορρά - Νότου στις 27 Απρίλη. «Αν η διακορεατική Σύνοδος διεξαχθεί τελικά στις 27 Απρίλη, όπως αποφασίστηκε, θα είναι η πρώτη τέτοια μετά από 10 χρόνια και 6 μήνες... Θα είναι η συνάντηση που θα καθορίσει τη μοίρα της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν προσδοκάται απλά η προετοιμασία του εδάφους για την πρώτη Σύνοδο Β. Κορέας - ΗΠΑ στην Ιστορία, αλλά και θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε μια συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες Νότιας Κορέας, Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ», σημείωνε σε χτεσινό της άρθρο η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Hankyoreh» («Κορεατικό έθνος»), σχολιάζοντας ότι η Σύνοδος Βορρά - Νότου γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι κρίσεις συνυπάρχουν με ευκαιρίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ