Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγαλύτερο «πάτημα» στη Μέση Ανατολή επιδιώκει η Γερμανία

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Χ. Μάας στην Ιορδανία

ΑΜΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνομιλίες για τους πολέμους σε Συρία και Υεμένη, αλλά και για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, είχε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ιορδανία στις 4 και 5 Απρίλη, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και τον πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν αλ Χουσεΐν. Διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για τη Γερμανία, ο Μάας βρίσκεται για δεύτερη φορά στη Μέση Ανατολή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από περίπου τρεις βδομάδες. Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Ιορδανία είναι ένας στενός εταίρος και σύμμαχος - μια φωνή της λογικής στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μάας, αναφερόμενος και στη στενή συνεργασία στο πλαίσιο του «συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Πριν από μερικούς μήνες, τα γερμανικά αναγνωριστικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού που επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ μεταφέρθηκαν στην πολεμική αεροπορική βάση Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, από τη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε και τους περίπου 300 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα στις συνομιλίες ήταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Συμφωνούμε απολύτως ότι μόνο μια διαπραγματευόμενη λύση δύο κρατών μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Η βίαιη αντιπαράθεση που ξέσπασε στα ισραηλινά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας αυτές τις μέρες μάς δίνει μεγάλη ανησυχία», σημείωσε ο Μάας. Θυμίζουμε πως η Ιορδανία είχε αντιδράσει στην ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπως και η Γερμανία. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη δήλωση του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να διαθέτει το δικό του έθνος - κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι.

Με «ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια» ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο το 2017 και με πωλήσεις όπλων, η Γερμανία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα που βρίσκεται στην «καρδιά» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και συνορεύει μεταξύ άλλων με Συρία, Ιράκ και Ισραήλ. Ωστόσο, στην κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού σημειώνεται πως η νέα γερμανική κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει προμήθεια όπλων σε χώρες που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη», μία από τις οποίες είναι και η Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ