Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Νέοι κινεζικοί δασμοί με στόχο «ευρύτερη» διαπραγμάτευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοινώνει τους νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα

Copyright 2018 The Associated

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοινώνει τους νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα χτεσινά κινεζικά εμπορικά αντίποινα που οδήγησαν στην επιβολή νέων δασμών 25% σε νέα λίστα 106 αμερικανικών προϊόντων, όπως σόγια, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πούρα, ουίσκι, αγροτικά και χημικά προϊόντα, φάνηκε να αποφασίζονται όχι τόσο στο πλαίσιο ενός ανοικτού «εμπορικού πολέμου», όσο στο πλαίσιο μίας μακράς εμπορικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε χτες τόσο από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όσο και από στελέχη του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου, καθώς αμφότερες οι πλευρές έδειξαν, κατά κάποιον τρόπο, να αναγνωρίζουν πως οι δασμοί που επέβαλαν τις τελευταίες βδομάδες αμφότερες σε ανταγωνιστικά προϊόντα μεταξύ των χωρών τους δεν αποτελούν παρά μόλις το 1% του ΑΕΠ της Κίνας ή των ΗΠΑ. «Δεν θα προκαλούσε καθόλου έκπληξη εάν η έκβαση όλου αυτού είναι κάποιου είδους διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος στο δίκτυο CNBC, προσθέτοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος για διαπραγματεύσεις που είναι τόσο περίπλοκες όσο αυτές».

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε ανάρτηση σχετικού μηνύματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο «Twitter», όπου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα» γιατί «τον έχασαν πολλά χρόνια πριν από ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσώπησαν τις ΗΠΑ»...

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος Τύπου του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, πρότεινε στις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν τις εντεινόμενες διμερείς εμπορικές διαφορές. «Η πόρτα της Κίνας για διάλογο με την Ουάσιγκτον παραμένει ανοικτή, αλλά οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία ξανά και ξανά». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό και ίση μεταχείριση αντί να δέχονται εξαναγκασμούς από μία πλευρά μονομερώς και συγκαταβατικά». Ο ίδιος έκανε αυτό το σχόλιο μετά την ανακοίνωση της αύξησης των δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουγουέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη «μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική» γνωστή ως «Made in China 2025», που είναι ανοικτή σε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών, προκειμένου «να συμβάλουν» στην ανάπτυξη εξελιγμένης βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, ώστε να γίνει η τελευταία παγκόσμια ηγετική δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ρομπότ κ.ά.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που φανερώνει πως η εξέλιξη ίσως εντάσσεται σε ευρύτερο παζάρι για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις αποτελεί το γεγονός πως η ημερομηνία εφαρμογής των νέων κινεζικών δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα...

Σε κάθε περίπτωση, τα χτεσινά κινεζικά αντίποινα που ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά από μία νέα λίστα του Προέδρου Τραμπ, με απειλές για δασμούς σε 1.300 εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών σε διεθνείς χρηματαγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έπεσε 1,2% και του Λονδίνου κατά 0,4%. Συμβόλαια προπώλησης σόγιας σε Χρηματιστήρια παραγωγών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ πτώση σημείωσε το κινεζικό νόμισμα, γουάν, σε διαπραγμάτευση της ισοτιμίας του εκτός ηπειρωτικής Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ