Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στρατό στα σύνορα με το Μεξικό θέλει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο πλαίσιο ευρύτερων σύνθετων διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ εδώ και μήνες με Καναδά και Μεξικό προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων εγχώριων μονοπωλίων που υφίστανται πιέσεις από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε, αργά το βράδυ της Τρίτης, αφενός με ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, αφετέρου να εκτροχιάσει τη διαδικασία συνομιλιών για τη NAFTA και να διακόψει την αναπτυξιακή βοήθεια που δίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τις οποίες ξεκινά το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο μετά από συνάντηση που είχε με τους Προέδρους τριών χωρών της Βαλτικής, δήλωσε πως οι ΗΠΑ περίμεναν αρκετά τις αρχές του Μεξικού ως προς τη διευθέτηση της παράνομης εισόδου μεταναστών, τονίζοντας: «Οι αποφάσεις μας πλέον θα περιλαμβάνουν τη στρατιωτική παρουσία». Ακολούθως αποδοκίμασε τη μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, καταγγέλλοντας ότι έκανε «αλλαγές με αποτέλεσμα απλά την απουσία των συνόρων». Δεν παρέλειψε να επικρίνει και την πολιτική της κυβέρνησης του Μεξικού λέγοντας ότι άφησε «καραβάνι» περίπου 1.100 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, όπου πολλοί ελπίζουν ότι θα τους χορηγηθεί άσυλο. Απαίτησε έτσι για πολλοστή φορά από το Κογκρέσο να στηρίξει τα σχέδιά του για την ανέγερση «όμορφου, μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό.

Σταματά το «καραβάνι», υποστηρίζει ΜΚΟ

Αργότερα χτες το απόγευμα εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λαοί Χωρίς Σύνορα» δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το «καραβάνι», στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 1.000 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και διέσχιζε το Μεξικό με σκοπό να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ, εγκατέλειψε το σχέδιό του, εξαιτίας της αντίδρασης Τραμπ.

Το «καραβάνι» μεταναστών, με τη συμμετοχή πολλών γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, αναχώρησε στις 25 Μάρτη από την Ταπατσούλα του Μεξικού, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Βρίσκεται από τις αρχές της βδομάδας στο Ματίας Ρομέρο, στην καρδιά μιας ορεινής περιοχής της πολιτείας Οαχάκα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές για το καραβάνι μεταναστών(2018-10-26 00:00:00.0)
Νέος συμβιβασμός των μονοπωλιακών ομίλων στο φόντο του παγκόσμιου ανταγωνισμού(2018-10-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-05-19 00:00:00.0)
Συμφωνία για τα ενεργειακά μονοπώλια(2016-07-01 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για CAFTA(2005-07-29 00:00:00.0)
«Σβήνοντας» στις ερήμους του Τέξας(2003-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ