Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εκκληση για «ανυπακοή» στρατιωτών στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΓΑΖΑΣ.--

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Β'Τselem» (γνωστή και ως Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη) κάλεσε χτες τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας να μην υπακούσουν στις εντολές για πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, θυμίζοντας ότι αυτή η πρακτική εναντιώνεται στο διεθνές δίκαιο. Πρότεινε λοιπόν να προχωρήσουν σε πράξεις ανυπακοής ώστε να αποτρέψουν μεγαλύτερη αιματοχυσία από αυτή που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα έως προχτές να σκοτωθούν 19 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και έφηβοι 15 και 16 ετών) από τις σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και να τραυματιστούν πάνω από 1.500 άλλοι.

Η έκκληση της ισραηλινής οργάνωσης φάνηκε να έχει κάποιο αντίκτυπο όταν κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο τραυματισμός δύο ατόμων από ισραηλινά πυρά. Και τα δύο άτομα έφεραν τραύματα από σφαίρα στα πόδια, αντί σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματος, όπως κεφάλι, που είχαν αναφερθεί την περασμένη βδομάδα από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές στη Γάζα, με την επισήμανση πως στόχος των δραστών ήταν τα θύματά τους να σκοτωθούν ή να μείνουν ανάπηρα...

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και του ισραηλινού στρατού υποστήριξε πως στις 12 Μάρτη απέτρεψαν σχέδιο 10 Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας να χρησιμοποιήσουν αλιευτικό σκάφος σαν δόλωμα για να πραγματοποιήσουν επίθεση σε σκάφος του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού «με σκοπό να πιάσουν αιχμαλώτους». Η εξέλιξη σχολιάστηκε ευμενώς από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συνεχάρη τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, Σιν Μπετ, για τη σύλληψη των 10, λέγοντας τάχα πως «συνιστούν απόδειξη των πραγματικών προθέσεων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ