Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιορδανία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΑΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Ιορδανία επισκέφτηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, λίγες μέρες μέρες μετά το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, σηματοδοτώντας τον ενισχυμένο ρόλο που διεκδικεί η Γερμανία στη Μέση Ανατολή. Ο Μάας συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και ανάμεσα σε άλλα συνομίλησαν για το πώς μπορεί να ξεκινήσει «μια εκ νέου ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Επισκέφτηκε επίσης καταυλισμό προσφύγων. Πάνω από μισό εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν ζητήσει καταφύγιο στη γειτονική Ιορδανία, μια χώρα με περίπου 9,5 εκατ. πληθυσμό. Σήμερα Πέμπτη, θα συναντηθεί με τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην πολεμική αεροπορική βάση Αλ Αζράκ, μετά τη μεταφορά των γερμανικών στρατευμάτων από τη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Από εκεί επιχειρούν τα γερμανικά αναγνωριστικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού σε Συρία και Ιράκ.

«Η Ιορδανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ενόψει της επίσκεψης. Η στρατηγική γεωπολιτική σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην Ιορδανία φαίνεται και από το γεγονός πως από το 2012 οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε «ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και στην εκπαίδευση των σωστικών συνεργείων και της αστυνομίας», αυξάνοντας την πολιτική επιρροή.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εντοπίζονται κυρίως στο εμπόριο, με τη Γερμανία να εξάγει στην Ιορδανία κυρίως προϊόντα κατασκευής μηχανημάτων και οχημάτων, τεχνικού εξοπλισμού, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα. Το 2016, οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 716 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της Ιορδανίας προς τη Γερμανία σε περίπου 24 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org