Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Στρατιωτική άσκηση Γαλλίας - Κύπρου

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης διμερούς συνεργασίας, που επεκτείνεται και στην «υπεράσπιση της ενεργειακής ασφάλειας»

Νέα κοινή στρατιωτική άσκηση Γαλλίας - Κύπρου έγινε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, ενταγμένη στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας για αντιμετώπιση «περιστατικών έρευνας και διάσωσης», αλλά και «καταστάσεων ανάγκης» που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ.

Η άσκηση έγινε την Τρίτη 3 Απρίλη, με τον κωδικό «CYFRA-02/18». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, τον επιχειρησιακό έλεγχο είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Λάρνακας, σε συνεργασία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Το σενάριό της αφορούσε «ναυτικό ατύχημα σε πλοία ή πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα».

Πρόκειται για τη δεύτερη γαλλο-κυπριακή άσκηση που γίνεται φέτος, αφού το Γενάρη οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει και στη «CYFRA-01/18», με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και της γαλλικής φρεγάτας «JEAN DE VIENNE».

Θυμίζουμε ότι πριν κάποιο καιρό κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας - Κύπρου, με στόχο την επέκτασή της και στην «υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», την «αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.

Αλλωστε, το ενδιαφέρον της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας για την κυπριακή ΑΟΖ και όλη την περιφέρεια το επιβεβαιώνουν και οι επενδυτικές φιλοδοξίες μεγάλων ομίλων, όπως της «Total», η οποία έχει ήδη δικαιώματα ερευνών και εξορύξεων σε διάφορα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική ΕΝΙ κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, οι ηγέτες Τουρκίας και Ρωσίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, που συναντήθηκαν προχτές στην Αγκυρα, είχαν στην ατζέντα τους και το Κυπριακό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο νησί. Η συνάντηση των δύο αντρών κράτησε πάνω από μία ώρα και, σύμφωνα με τον Μπλερ, αφορούσε και το Κυπριακό, όπως και τις «προκλήσεις» και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή. Ακόμα, αφορούσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου - Μεγάλης Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org