Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Πέταξε και το τελευταίο φύλλο συκής...

Παραδέχθηκαν ότι συμφώνησαν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων να επικυρώσουν εκ νέου την αθλιότητα του κατώτατου μισθού των 586 και 511 ευρώ

Σφιχταγκαλιασμένη με τη μεγαλοεργοδοσία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να επικυρώσει ξανά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία για τους μισθούς

Eurokinissi

Σφιχταγκαλιασμένη με τη μεγαλοεργοδοσία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να επικυρώσει ξανά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία για τους μισθούς
Και το τελευταίο φύλλο συκής πέταξαν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας την περασμένη Παρασκευή, ομολογώντας ουσιαστικά ότι συμφώνησαν με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν ξανά τους άθλιους κατώτατους μισθούς που επιβλήθηκαν και διατηρούνται από τις αστικές κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι πλήρως οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ - με βάση τις οποίες η ΔΑΣ ζήτησε και προκάλεσε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής - για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, για την εκ νέου υπογραφή μιας τέτοιας άθλιας «Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη!

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του για τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Στη σημερινή (σ.σ. στις 23/3) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, όλοι μαζί, σφιχταγκαλιασμένοι, έχουν συμφωνήσει και προχωρούν στην υπογραφή της αθλιότητας των 586 ευρώ και των 511 για τους νέους, κατά παραγγελία κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Προχωρούν χωρίς να κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Ομολόγησαν ότι διαπραγματεύονται τέτοια σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τη ζωή της εργατικής τάξης, σε δείπνα με τους εργοδότες. Ομολόγησαν ότι είναι στην αντίπερα όχθη με τους εργαζόμενους. Ομολόγησαν ότι ακόμα και τα 751 ευρώ που δήθεν ζητούσαν ήταν, όπως είπαν, για "τυπικούς λόγους". Κορόιδευαν δηλαδή κατάματα την εργατική τάξη!

Συμφώνησαν επιπλέον, πέρα από τη φτωχοποίηση με τους άθλιους μισθούς, στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα. Στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, δηλαδή ιδιωτικά ασφαλιστήρια. Οδηγώντας έτσι τους εργαζόμενους στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Καμιά ελπίδα από αυτές τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Είναι ανάγκη να τις πετάξουν από το σβέρκο τους.

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, στη συνέχιση της οργάνωσης της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπως έκαναν και συνεχίζουν οι οικοδόμοι, οι μεταλλεργάτες, οι ηθοποιοί - μουσικοί με τα συνδικάτα τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μπουν σε αυτήν τη μάχη στηρίζοντας τους αγώνες, στις 27 Μάρτη, των συμβασιούχων στους ΟΤΑ για σταθερή και μόνιμη δουλειά, στις 29 Μάρτη την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Φάρμακο, την απεργία των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά στις 29 Μάρτη. Στις 30 Μάρτη τον αγώνα των εκπαιδευτικών για μαζικούς διορισμούς και μόνιμους με σταθερή δουλειά. Στις 25 Απρίλη τον αγώνα των μεταλλεργατών με το Συνδικάτο τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς».

Η παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση

Στην παρέμβασή τους στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, τα στελέχη της ΔΑΣ (ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) μεταξύ άλλων τόνισαν:

«Χωρίς καμία ενημέρωση και συλλογική διαδικασία, η πλειοψηφία, το προεδρείο, συναντηθήκατε και συμφωνήσατε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να επικυρώσετε εκ νέου το αίσχος των 586 και 511 ευρώ που έχει νομοθετηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προκειμένου, όπως λέει, να διατηρήσει το "θεσμό" της ΕΓΣΣΕ, που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση ούτε με σύμβαση ούτε με συλλογική, προσυπογράφει και συμφωνεί για άλλη μια φορά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης, που τσακίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απ' ό,τι φαίνεται προχωράτε στη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το μέγεθος της υποκρισίας και της υπονόμευσης των Συμβάσεων ξεπερνά αυτήν την περίοδο κάθε όριο. Δύο μήνες μετά τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, που προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, τάχα ενέκρινε ως διεκδικητικό πλαίσιο την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των 751 ευρώ ως βασικού μισθού και που εσείς το κοινοποιήσατε με εξώδικο προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, έρχεστε στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που στείλατε εξώδικο και υπογράψατε κάτι άλλο από το εξώδικο που εσείς στείλατε!

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο μήνες, στα πλαίσια των ίδιων αποφάσεων που εσείς πήρατε, ανακοινώσατε και κάποιες κινητοποιήσεις κάπου και κάποτε, που ακόμα τις αναμένουμε!

Αρα, ποιος ο λόγος του εξώδικου και των κινητοποιήσεων όταν έρχεστε και υπογράφετε στα κρυφά την καταδίκη των εργαζομένων σε άθλιους μισθούς και μεροκάματα;».

Παρουσιάζοντας τις βαθύτερες αιτίες αυτής της τακτικής η ΔΑΣ σημειώνει:

«Υπερασπιστές της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, ομολογείτε σε κάθε ευκαιρία την προθυμία σας να βρίσκεστε ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση της εργοδοσίας, προκειμένου να υπερασπιστείτε τα συμφέροντά της. Να οδηγείτε το εργατικό κίνημα να αγωνίζεται και να παλεύει κάτω από ξένες σημαίες. Ενοχοποιείτε τους ταξικούς αγώνες, τους θεωρείτε μέρος του προβλήματος, όταν χάρη σ' αυτούς η εργατική τάξη κατάκτησε δικαιώματα. Κατά τ' άλλα, γιορτάζετε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ πως τα συνδικάτα δεν μπορούν να αλλάξουν την ευρύτερη πολιτική δεν γίνεται από την πλευρά της έντασης της πολιτικής πάλης και της πολιτικοποίησης των αγώνων, αλλά για να καλλιεργήσετε την ηττοπάθεια, το ανώφελο του αγώνα, την ενσωμάτωση. Γι' αυτό υπονομεύετε κάθε μορφή πάλης και οργάνωσης των εργατών, υιοθετείτε και εντάσσετε βασικούς όρους της στρατηγικής των μονοπωλίων στις διεκδικήσεις τους (...) Αν και μιλάτε για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όχι απλά δεν το πιστεύετε αλλά το υπονομεύετε ως αίτημα. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά λεκτικοί λεονταρισμοί για να κρύψετε τη γύμνια σας, αλλά και τη συνεπή στάση που έχετε πλάι στα αφεντικά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η συνέχεια της τοποθέτησης του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Γενικό Συμβούλιο πως αν η κυβέρνηση "με ένα τέχνασμα έδινε τη δυνατότητα να προσδιορίζεται με σύμβαση ο κατώτερος μισθός", δεν θα βρίσκαμε εργοδότη να δώσει 751 ευρώ και πως "δεν υπάρχουν οι κοινωνικές δυνατότητες και δυνάμεις για να πιέσουμε και να υπογράψουν", αποδεικνύει το παραπάνω.

Εχετε βάλει γερή πλάτη στα αφεντικά όλα αυτά τα χρόνια! Εμείς καλούμε τους εργαζομένους να σας δώσουν αυτό που αξίζετε, να σας απομονώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Και γι' αυτό θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Διότι οι μάχες που δίνονται αυτήν την περίοδο σε μια σειρά κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοιχτά με αυτήν τη στάση και με αυτήν την υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δίνετε σήμα στην εργοδοσία, της κλείνετε το μάτι, πως για οποιαδήποτε διεκδικητική πίεση κι αν ασκηθεί, εσείς θα βρίσκεστε από πίσω ως μοχλός αποσυμπίεσης των αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ