Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους ενοχλεί η συλλογική διεκδίκηση! Να τους κάνουμε στην άκρη...

Αυτό το διάστημα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια πρωτοστατούν στην ενημέρωση των φοιτητών για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, για καθετί που αφορά το παρόν και το μέλλον των φοιτητών, με σκοπό να μπουν όλο και περισσότεροι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε περιοδεία στελέχους του ΚΚΕ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, με θέμα τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των μηχανικών, που μετατρέπουν το πτυχίο σε διαβατήριο για συνεχείς εξετάσεις, βάζοντας νέα εμπόδια στους φοιτητές για να δουλέψουν στο αντικείμενό τους.

ΔΑΠ - ΝΔΦΚ: Πάντα απέναντι από τα συμφέροντα των φοιτητών

Η προσπάθεια να μάθουν οι φοιτητές για τις σοβαρές εξελίξεις στον κλάδο τους ενόχλησε τη ΔΑΠ, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια, στέλεχος της οποίας αντέδρασε την ώρα της ενημέρωσης, ενώ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «δόλια μέσα και κομματικά υποκινούμενους φοιτητές που προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέσα στη σχολή»!

Αν κάποιος έχει αμφιβολία για το τι είναι αυτό που πραγματικά ενόχλησε την παράταξη της ΝΔ, αρκεί να σημειώσουμε ότι την ίδια ακριβώς αντίδραση είχαν και δυο μέρες μετά, όταν πραγματοποίησε περιοδεία στην ίδια σχολή ο Σύλλογος των εστιακών φοιτητών της Πάτρας για να ενημερώσει τους φοιτητές για τις εξελίξεις μετά την απειλή εκδίωξης των 130 φοιτητών από τα ξενοδοχεία, λόγω χρεών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς τους ξενοδόχους. Οπως ενημέρωσε ο Σύλλογος, η μαζική κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών και οι ανυποχώρητες πιέσεις τους συνέβαλαν στο να μην πεταχτεί κανένας εστιακός έξω από το δωμάτιό του!

Αρα καταλαβαίνουμε ότι όταν μιλάνε για κομματικά υποκινούμενους φοιτητές, αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί είναι η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών μέσα από τους Συλλόγους τους, τους οποίους θέλουν εκφυλισμένα όργανα συνδιαλλαγής και υλοποίησης της πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ. Είναι λογικό να εχθρεύονται το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης με στόχους και αιτήματα που απαντάνε στις αγωνίες και τις ανάγκες των φοιτητών. Το γεγονός ότι τα στελέχη της ΔΑΠ το παίζουν «ακομμάτιστοι» τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή χειροκροτούν τον Μητσοτάκη, είναι απλά η πιο τρανταχτή απόδειξη για το πόσο υποτιμούν την νοημοσύνη των φοιτητών...

ΕΑΑΚ: Ρίχνουν «νερό στο μύλο» αντιδραστικών σχεδιασμών

Αν και δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα με τη στάση της ΔΑΠ, της παράταξης που θέλει σεκιούριτι μέσα στις σχολές, που έχει βάλει πλάτη στο κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης, στην εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, θα πρέπει να προβληματίσει κάθε φοιτητή που αισθάνεται αριστερός, ριζοσπάστης η τοποθέτηση των ΕΑΑΚ στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου η ΔΑΠ έθεσε το θέμα.

Τα ΕΑΑΚ πήγαν την απαράδεκτη λογική της ΔΑΠ ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως «διαφωνούμε με το να παρεμβαίνει μια πολιτική δύναμη με αναφορά σε κάποιο κομματικό φορέα στον σύλλογο και εμείς για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι ο κάθε φοιτητής πρέπει να κινητοποιείται και να αγωνίζεται μέσω του φοιτητικού συλλόγου χωρίς κομματικές ταμπέλες» (απόσπασμα από τη γραπτή τοποθέτηση των ΕΑΑΚ στο ΔΣ). Πλήρης ταύτιση, δηλαδή, των δήθεν «ακομμάτιστων» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ με τους δήθεν «ακομμάτιστους» της ΝΔ, με επιχειρήματα που «δουλεύονται» στις πλατείες των «αγανακτισμένων» παλιότερα και των «μακεδονομάχων» σήμερα, και που ακούγονται σε κάθε ρεπορτάζ του «ΣΚΑΪ» για τη «βία και την ανομία στα πανεπιστήμια». Μάλιστα, σαν άλλοι ΕΚΟΦιτες, οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ κατέθεσαν στο ΔΣ του Συλλόγου ότι έχουν... υποπέσει στην αντίληψή τους μέλη της ΚΝΕ να διακινούν τον «Ριζοσπάστη» στη σχολή, να καλούν τους φοιτητές να ενισχύσουν το ΚΚΕ κ.λπ.! Με τέτοιες ανακαλύψεις, τύφλα να 'χει ο Θου Βου!

Οι φοιτητές που αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτές τις δυνάμεις! Η στάση κάθε δύναμης απέναντι στην προσπάθεια να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση, απέναντι στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, πρέπει να γίνει κριτήριο και στις φοιτητικές εκλογές, για να είμαστε την επόμενη μέρα πιο πολλοί αυτοί που θα παλεύουμε για ολοκληρωμένη μόρφωση, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα! Αυτό σημαίνει να βγουν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ