Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΜΑ
Ενας ακόμα θάνατος εργάτη στα λατομεία μαρμάρου

Ενας ακόμη εργάτης σκοτώθηκε στη βιομηχανία μαρμάρου στη Δράμα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ένας εργαζόμενος 41 ετών έχασε τη ζωή του την ώρα που δούλευε σε λατομείο εταιρείας κινεζικών συμφερόντων.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτήν την αύξηση της κερδοφορίας. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Επιπλέον, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί η κυβέρνηση με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο πάντα της λεγόμενης "υγιούς επιχειρηματικότητας". (...) Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση, να κοιτάξουν τις δικές τους ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Να συνταχθούν για αυτό με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ