Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσαρμογές

«Το αμυντικό μας δόγμα, όμως, δεν εξελίσσεται και παραμένει ανησυχητικά στάσιμο. Παρά τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα, το δόγμα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και να αποκτήσει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτόν τον σκοπό πρέπει να υιοθετηθούν αρχές όπως η ευελιξία, ο αιφνιδιασμός και η επιθετική δράση». Αυτά σημειώνει σε άρθρο της η «Καθημερινή της Κυριακής» και, αν μη τι άλλο, είναι ενδεικτικά για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις «αναζητήσεις» των αστικών επιτελείων. Με τον όρο «προσαρμογή στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα», εννοούν να εμπλακεί ενεργότερα η Ελλάδα στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Είναι αυτά τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις που ήδη στέλνουν Ελληνες στρατιωτικούς σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, που αναβαθμίζουν την Ελλάδα ως πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, που καθιστούν την Ελλάδα «βραχίονα» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ στη Ν/Α Μεσόγειο. Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, το αμυντικό δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται παρωχημένο για το ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Γι' αυτό «ζυμώνουν» αλλαγές, προδιαγράφοντας ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους και περιπέτειες για το λαό.

Ενδιαφέρον

Τις εργασιακές σχέσεις και την «ανάπτυξη μετά το τέλος της επιτροπείας» αναλύει στην «Αυγή» η Μ. Καραμεσίνη, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο 3ο μνημόνιο, που έφερε και ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ «έβαλαν φρένο στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και «διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς» με τους δανειστές, θεσμοθετώντας «την επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης». Τι πραγματικά συμβαίνει; Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο άφησαν ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα, αλλά ψήφισαν και πρόσθετα μέτρα τα οποία δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις, όπως την πλήρη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων και τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Οσο για την επαναφορά των ΣΣΕ, πρόκειται για παραμύθι που δεν πείθει κανέναν, αφού όλα τα μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων συνηγορούν στην αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και στη θωράκιση των επιχειρησιακών ή και των ατομικών, όπως ζητά άλλωστε η εργοδοσία. Τα ίδια ισχύουν και για τον κατώτερο μισθό, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιγράψει το πορτογαλικό μοντέλο της σταδιακής αύξησης κατά μερικά ευρώ, όταν με το άλλο χέρι θα παίρνει πολλαπλάσια από την τσέπη των εργαζομένων, με τη μείωση του αφορολόγητου, την εκτίναξη των χαρατσιών και των φόρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται τόσος κόπος για να αποδείξει η επικεφαλής του ΟΑΕΔ το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ψίχουλα που παίρνει ως επίδομα από τον ΟΑΕΔ μόλις ένας στους δέκα άνεργους, για να το καταλάβει.

Ολόδικός τους

Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται ο αντικομμουνισμός, ακόμα και με τις πιο αστείες αφορμές, όπως η επανεκλογή Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας. Το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές σχολιάστηκε από μερίδα του Τύπου με εξυπνακισμούς και ανόητες συγκρίσεις με την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης υπό την ηγεσία του Στάλιν. Προσπαθούν να ταυτίσουν τον Πούτιν, έναν ακραιφνή εκπρόσωπο και εκλεκτό της ρωσικής αστικής τάξης, με την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ, αναμασώντας τις ανιστόρητες αθλιότητες που κατασκεύασε η ψυχροπολεμική προπαγάνδα για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Τους αρέσει δεν τους αρέσει, ο Πούτιν και ο κάθε Πούτιν τούς ανήκει εξολοκλήρου. Κι αν κάτι αντανακλάται στις μεθόδους που κυβερνά και εκλέγεται, αυτό δεν είναι άλλο από τη σαπίλα του συστήματος που όλοι μαζί υπηρετούν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org