Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Μόνο τη συνέχιση της ομηρίας των εργαζομένων εγγυάται η κυβέρνηση

Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα την Πέμπτη 29/3

Σε πανελλαδική απεργία στις 29/3 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 π.μ. προχωρούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται σε 875 δομές 3.500 εργαζόμενοι. Εδώ και 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 ανθρώπους που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑμεΑ, υπερήλικες κ.ά.). Το πρόγραμμα συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και είναι κάθε χρονιά «στον αέρα», αφού η χρηματοδότησή του και λειψή είναι και πατά σε ανεπαρκείς και θνησιγενείς πηγές.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, την καταβολή δεδουλευμένων, την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα, που στόχο έχουν την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Την πάλη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ

Τα παραπάνω ζητήματα ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία συζητήθηκε στις 22/3.

Τα όσα απάντησε ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των εργαζομένων, όπως και την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός χαρακτήρισε «ανυπόστατο» και «έωλο νομικό επιχείρημα» το κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων που πρόβαλε η Δ. Μανωλάκου για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί και η συνέχιση του προγράμματος.

Οσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα ο υπουργός σημείωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα συνολικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα "Ο.Φ.ΗΛΙ", το οποίο αφορά την τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες. Μέσα εκεί θα ενταχθούν το πρόγραμμα ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, το "Βοήθεια στο Σπίτι", έτσι ώστε πλέον με έναν οριστικό, μόνιμο τρόπο σε στέρεες βάσεις να δούμε τα ζητήματα των συγκεκριμένων παροχών σε αυτό τον τομέα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», γιατί «διατηρείτε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, συνεχείς παρατάσεις (...) Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρία, ο αριθμός τους φθίνει αφού βγαίνουν σε σύνταξη, αναπλήρωση όμως δεν υπάρχει». Εθεσε επίσης το ερώτημα αν με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει χώρο στους ιδιώτες. Και αυτό σε μία περίοδο που και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, τόνισε, κυρίως ηλικιωμένων και ΑμεΑ, πολλαπλασιάζονται και λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που θυσιάζουν μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε μεν για το «Βοήθεια στο Σπίτι» πως «το γεγονός ότι συνεχίζει να χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, υποδηλώνει την αταλάντευτη διάθεσή μας να συνεχίσει», όμως δεν έδωσε απάντηση στις επισημάνσεις της Δ. Μανωλάκου ότι «το πρόγραμμα αυτό όπως είναι δομημένο είναι "στον αέρα"» και ότι «σε ορισμένους δήμους ακούσαμε πως δεν υπογράφουν πληρωμές, γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και το παίρνουν ως άλλοθι».

Ακόμα, στον ισχυρισμό του υπουργού ότι «και να μετατραπούν αυτόματα όλες αυτές οι σχέσεις εργασίας σε αορίστου, αυτό ακόμα και να το έκανε η κυβέρνηση, την επομένη θα κατέπιπτε στα δικαστήρια», η Δ. Μανωλάκου απάντησε ότι «από τη στιγμή, που το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από μνημόνια. Αν, λοιπόν, δεν είναι στην πρόθεσή σας η ιδιωτικοποίηση αυτής της υπηρεσίας και το να συρρικνώσετε τη χρηματοδότηση, θέλουμε εδώ και τώρα τη δέσμευσή σας ξεκάθαρα ότι αυτές οι συμβάσεις των εργαζομένων θα γίνουν αορίστου χρόνου», χωρίς να πάρει απάντηση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ