Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Ζητά κυρώσεις κατά του Σρέντερ για προώθηση των ρωσικών συμφερόντων

Να επιβληθούν κυρώσεις - ενόψει της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - κατά του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο χαρακτηρίζει «τον σημαντικότερο λομπίστα του Πούτιν παγκοσμίως», ζήτησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν κυρώσεις όχι μόνο εναντίον των μελών της ρωσικής κυβέρνησης και των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και εναντίον εκείνων που προωθούν τα σχέδια του Πούτιν στο εξωτερικό», είπε, υπογραμμίζοντας πως ο Σρέντερ εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ρωσικής κυβέρνησης και «γι' αυτό πρέπει να εξεταστεί πώς μπορεί να δράσει η ΕΕ σχετικά».

Στην ίδια εφημερίδα, ο Ελμαρ Μπροκ, ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής των χριστιανοδημοκρατών (CDU), χαρακτήρισε «σκάνδαλο» ένας «Γερμανός τέως καγκελάριος να εκπροσωπεί τώρα τα συμφέροντα του Πούτιν» και μάλιστα «χωρίς συνέπειες». Επίσης ο βουλευτής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, θεωρεί πως ο Σρέντερ «έχει μεταλλαχθεί σε προπαγανδιστή του Πούτιν». Πάντως ο εκπρόσωπος της Mέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθάρισε χτες πως «η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος δεν βλέπουν κανένα λόγο να εξετάσουν κάτι τέτοιο».

Θυμίζουμε πως ο Γκ. Σρέντερ μετά το τέλος της θητείας του (2005) έγινε στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom», που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βόρεια Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ενώ το Σεπτέμβρη του 2017 ανέλαβε ηγετική θέση στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο «Rosneft».

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Γκ. Σρέντερ την προηγούμενη βδομάδα στη Βιέννη, όπου προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα (Λαϊκό Κόμμα - OVP), και την «Αυστριακή Κοινωνία για την εξωτερική πολιτική και τα Ηνωμένα Εθνη», του πρώην καγκελάριου (OVP) Βόλφγκανγκ Σίσελ, σε εκδήλωση με θέμα «Πρώτα η Αμερική - Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη».

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια «συνεκτική, δυνατή Ευρώπη», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία και η Τουρκία είναι χώρες των οποίων οι αποφάσεις είναι συχνά δύσκολες και δεν χαροποιούν κανένα», αλλά χωρίς συνεργασία με αυτές «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σταθερότητας στον Καύκασο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή». Μίλησε για ενδεχόμενες συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τη Ρωσία στο απώτερο μέλλον και χαιρέτισε το μήνυμα του Αυστριακού καγκελάριου (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα, για σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αν σημειωθεί πρόοδος στην Ανατολική Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα βαρέα όπλα ζητάει το Κίεβο για αντεπιθέσεις στα νότια(2022-08-04 00:00:00.0)
Επιστράτευση εφέδρων και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία(2022-02-24 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Κουρτς - Πούτιν για Ενέργεια και Συρία(2018-10-05 00:00:00.0)
Ενα ταξίδι με συμβολισμούς και ουσία(2018-06-08 00:00:00.0)
Παζάρι για Ουκρανία με φόντο τα ενεργειακά και άλλα σχέδια(2018-03-01 00:00:00.0)
Οι φαντασιοκοπίες της ΕΕ(2000-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ