Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Στη Λεμεσό το «Ιβο Τζίμα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στα ανοιχτά της Λεμεσού επιχειρεί ήδη το ερευνητικό σκάφος «MED Surveyor», διενεργώντας αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες που θα προετοιμάσουν τις γεωτρήσεις της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τα τέλη του 2018. Πρόκειται για το σκάφος που μαζί με το «Ocean Investigator» θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις γεωτρητικές εργασίες στο «οικόπεδο 10», για το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός έχει εξασφαλίσει άδεια, σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum».

Την ίδια στιγμή, στη Λεμεσό έφτασε και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) «Iβο Τζίμα», με το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε ο 6ος Στόλος (με αρμοδιότητα Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειο) και το οποίο συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση στο Ισραήλ. Η ενίσχυση και της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη «γειτονιά» είναι άλλη μια απόδειξη του συνολικότερου «ενδιαφέροντος» των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλωστε, και οι αστικές τάξεις Κύπρου και Ελλάδας δηλώνουν πρόθυμες να εμπλακούν βαθύτερα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, στην κλιμάκωση των οποίων αξιοποιείται ως «όχημα» και το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ