Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δρόμο για «μεταρρυθμίσεις» ανοίγουν τα «Πέντε Αστέρια»

ΡΩΜΗ.--

Ετοιμότητα να υπερασπιστεί τις σύγχρονες ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου εκφράζει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S), που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία, συγκεντρώνοντας το 32% των ψήφων. Μιλώντας στη «Λα Ρεπούμπλικα», ο ιδρυτής του «M5S», Μπέπε Γκρίλο, είπε ότι «ευθύνη όλων είναι να δοθεί ένα όραμα στην Ιταλία για τα επόμενα είκοσι χρόνια». Ξεκαθαρίζοντας πως ζητούμενο είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, συμπλήρωσε: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πόροι, αρχίζοντας από τις συντάξεις. Το ετήσιο κόστος ενός ηλικιωμένου είναι διπλάσιο από εκείνο του παιδιού. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό και όχι στις καρέκλες...». Μάλιστα, διαμηνύοντας διαθέσεις και για γενικότερες ενδοαστικές κολιγιές, ο Γκρίλο είπε ότι «εμείς είμαστε λίγο χριστιανοδημοκράτες, λίγο δεξιοί, λίγο αριστεροί και λίγο κεντρώοι. Μπορούμε να προσαρμοστούμε στα πάντα. Υπό τον όρο να βρουν εφαρμογή οι ιδέες μας». Για την Ευρώπη και την ΕΕ ανέφερε ότι «πρέπει να επανασυνδεθεί, αλλά με καινούργιο τρόπο», διότι «το πρόβλημα δεν είναι ο ενιαίος αυτός χώρος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεται».

Οι παραπάνω επισημάνσεις γίνονται ενώ κυκλοφόρησε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιταλία, όπου αναφέρεται ότι τα «έξοδα» για τις συντάξεις παραμένουν υψηλά και πρέπει να περιοριστούν, κάτι που συνδέεται με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, το οποίο στην πραγματικότητα δημιουργούν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές.

Πάντως, την προσφορά του «Κινήματος» του Γκρίλο στο ντόπιο κεφάλαιο μελετούν και φυσικοί του εκπρόσωποι. Τον τελευταίο καιρό, πρωτοκλασάτα στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. «Pirelli») επιχειρηματολογούν για τις προσδοκίες που δημιουργεί το πρόγραμμα του «M5S» και τονίζουν ότι η πρωτιά του δεν τους ανησυχεί καθόλου, αντίθετα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη «διαπραγμάτευση» με την ΕΕ σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ