Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσωρινή «συμφωνία» και νέα παζάρια για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο πλαίσιο ενός σκληρού παζαριού διαρκείας με φόντο τις άγριες κόντρες μονοπωλίων, οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), Ντέιβιντ Ντέιβις, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσαν χτες το μεσημέρι την επίτευξη συμφωνίας η οποία καλύπτει τα περισσότερα θέματα που αφορούν τη μεταβατική περίοδο, η οποία θα μεσολαβήσει μέχρις ότου υλοποιηθεί πλήρως το Brexit, στις 31 Δεκέμβρη 2020.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας για τις «μεταβατικές σχέσεις» των δύο πλευρών παραμένουν τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του ΗΒ) και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την επίλυση πιθανών διαφωνιών που αφορούν την τελική συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ. Ετσι, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι στο νομικό κείμενο της αποχώρησης θα υπάρχει η «εφεδρική» επιλογή «κάποιου είδους» συνόρων μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, «μέχρι να βρεθεί άλλη λύση».

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αφορούν αφενός την επιλογή της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την αρχική άρνησή της να εισέρχονται ελεύθερα στο ΗΒ οι πολίτες από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που καθορίστηκε να διαρκέσει μεταξύ 29/3/2019 και 31/12/2020. Οι Βρετανοί αποδέχτηκαν ακόμα τις προτάσεις της ΕΕ «να εφαρμόζουν πλήρως» την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων έως τις 31/12/2020.

Η ΕΕ από την πλευρά της υποχώρησε στην αρχική άρνησή της να μην μπορεί η Βρετανία να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες μέχρι την πλήρη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Πλέον, η Βρετανία θα μπορεί να διαπραγματευτεί τις εμπορικές της σχέσεις με τρίτες χώρες μεταξύ 29/3/2019 και 31/12/2020.

Ο Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τα βασικά σημεία της συμφωνίας, που αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της βδομάδας, τη χαρακτήρισε «αποφασιστικό βήμα», που ωστόσο «δεν συνιστά το τέλος του δρόμου, γιατί έχει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά».

Ο Ντ. Ντέιβις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συνολική συμφωνία «είναι πιο κοντά από ποτέ» και ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν». Αργότερα, η πρωθυπουργός Τ. Μέι σχολίασε ότι η εξέλιξη δείχνει πως «είναι εφικτή μία συμφωνία σε έναν διακανονισμό που θα δουλεύει για όλους».

Δυσαρεστημένη εμφανίστηκε, από την άλλη, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναφορές των δύο πλευρών στην αλιεία, κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος ότι «έκανε ένα μαζικό ξεπούλημα της σκοτσέζικης αλιείας».

Ο Κέιρ Στάρμερ, ο λεγόμενος «σκιώδης» υπουργός Brexit του Εργατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τη χτεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χτες, πάντως, ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αυτοκινητοβιομηχάνων (ACEA) με ανακοίνωσή του άσκησε πιέσεις στους διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit να αποτρέψουν τις «πιθανώς καταστροφικές επιπτώσεις» της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο. Εξέφρασε ακόμη ανησυχία αν τελικώς αυτοκίνητα που εγκρίνονται από τις αρχές του ΗΒ θα εξακολουθούν να πωλούνται στις χώρες της ΕΕ και μετά από το Brexit και αντιστρόφως.

Νωρίτερα, διακομματική Επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων αρμόδια για το Brexit κάλεσε την κυβέρνηση της Μέι να αναβάλει τη διαδικασία του Brexit, γιατί μπορεί η μεταβατική περίοδος να μην είναι επαρκής χρόνος για μία τελική συμφωνία με την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μέι επιμένει στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ(2018-11-16 00:00:00.0)
Πιθανή βλέπει μία συμφωνία ο Μπαρνιέ(2018-10-11 00:00:00.0)
Ο Κόρμπιν ...πουλάει το σοσιαλδημοκρατικό παραμύθι(2018-09-27 00:00:00.0)
Ανησυχία για την εξέλιξη του παζαριού(2018-08-03 00:00:00.0)
Δυσκολεύουν τα παζάρια μετά τη μεταβατική συμφωνία για το Brexit(2018-04-06 00:00:00.0)
«Τελεσίγραφα» και πιέσεις για ιρλανδικά σύνορα(2017-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ