Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ανακριτή τα μέλη των νεοναζιστικών μορφωμάτων

Τηλεφωνικές συνομιλίες δείχνουν διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή

Eurokinissi

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο τα φασιστοειδή μέλη των νεοναζιστικών μορφωμάτων «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) και «Combat 18 Hellas» που διώκονται για επιθέσεις σε διάφορους χώρους. Σύμφωνα με τις αρχές, φαίνεται πως ετοίμαζαν χτύπημα με βόμβα ANFO, όπως προκύπτει από τα 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας που κατασχέθηκαν σε 12 σπίτια σε Αθήνα και επαρχία.

Τα ονόματα των κατηγορουμένων για κακουργήματα είναι Δημητρίου Γεώργιος, διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Τσαμπανίκας Αλέξανδρος (τα μέλη τον ήξεραν ως «τσαμπ» ή «άλλος»). Μπαλάσκας Χρήστος είχε το ρόλο της πραγματοποίησης ενεργειών. Ο δικηγόρος Γιώργος Μακρής είχε τον επικοινωνιακό ρόλο. Μεταλληνός Σπύρος, στέλεχος της τοπικής Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Αβραμίδης Παναγιώτης στο σπίτι του οποίου (Μενίδι) εντοπίστηκαν τα περισσότερα ευρήματα. Αμανατίδης Σάββας, Αλεπίδης Αθανάσιος. Για πλημμελήματα Σόλος Σπυρίδων και Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στους συλληφθέντες υπάρχει κι ένας ανήλικος.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και αρχηγικά στελέχη της «Combat 18 Hellas» αλλά και της οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), που φαίνεται πως λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Υπενθυμίζεται ότι αρχηγικό στέλεχος στους ΑΜΕ εμφανίζεται να είναι ο Αντ. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως «Περίανδρος», πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, επικεφαλής τάγματος εφόδου της οργάνωσης το 1998 και αμετάκλητα καταδικασμένος για τη δολοφονική επίθεση στον τότε φοιτητή Δ. Κουσουρή.

Οπως προκύπτει από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή και κάποιον «Λύκο». Σε συνομιλία που φέρεται να έγινε στις 20 Γενάρη μεταξύ του δικηγόρου από τον Πειραιά που έχει συλληφθεί και άλλου μέλους της οργάνωσης, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «έχουν έναν άνθρωπο που τους στηρίζει πολιτικά», χωρίς αυτός να κατονομάζεται. Επιπλέον, από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των αρχών προκύπτουν αναφορές μελών της οργάνωσης ότι σχεδιάζουν να χτυπούν μαζί με την Χρυσή Αυγή.

Ο αρχηγός της «Combat 18 Hellas» συντόνιζε τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης από τα Γιάννενα όπου ζει, πόλη στην οποία φαίνεται να κατοικεί και άλλο ένα μέλος της. Ο δικηγόρος από τον Πειραιά εμφανίζεται από συνομιλίες που καταγράφηκαν να είχε ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή, νομικού υπερασπιστή σε υποθέσεις όπου εμπλέκονταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και να του είχε ανατεθεί η αποστολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος του γνωστού ακροδεξιού πρώην στελέχους της ΝΔ, Φαήλου Κρανιδιώτη, «Νέα Δεξιά», και στη συνέχεια εντάχθηκε σε μόρφωμα του γνωστού φασίστα Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Επίσης, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δύο κατηγορουμένων που μιλούν για την κατόπτευση χώρου, συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση τους και αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι. Αναφέρονται μάλιστα σε συνομιλία στις 13/12/17 σε αρχηγό, ο οποίος τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν. Επιπρόσθετα, από κείμενα που έχουν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο δηλώνουν μεταξύ άλλων ότι επιχειρούν σαν στρατιωτικό σώμα όλο το 24ωρο. Σύμφωνα επίσης με το «Βήμα», φέρεται να είχαν επαφή με μια μυστηριώδη «παραστρατιωτική» οργάνωση με το όνομα «νέο ΜΑΒΗ» που παραπέμπει στο «Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου» που εμφανίστηκε την περίοδο 1991 - 1994.

Δολοφονικές επιθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων στο Μενίδι επιχείρησε να σπάσει, κατά τη σύλληψή του, έναν σκληρό δίσκο για να μην πέσει στα χέρια των αστυνομικών, ενώ ο συλληφθείς στα Ιωάννινα θεωρείται ο κύριος συντάκτης των περισσότερων κειμένων αναλήψεως ευθύνης. Κάποιοι επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν συμμετοχή και στις επιθέσεις εναντίον Ρομά και σε εμπρησμούς κατοικιών τους στο Μενίδι. Ανάμεσα στα ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός από τους κατηγορούμενους στο Μενίδι ήταν η ύπαρξη 50 κιλών νιτρικής αμμωνίας. Βρέθηκαν επίσης έτοιμες βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού), ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνος μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Επειτα από κάθε δράση, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, στέλνεται βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» ο οποίος φαίνεται υψηλόβαθμος στις τάξεις της ομάδας. Τα μέλη της οργάνωσης σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πιθανότατα δεν γνώριζαν το όνομα του αρχηγού πλην του ψευδώνυμου «Τσαμπ». Στην προανακριτική του απολογία ο «Τσαμπ» φέρεται να αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συλληφθέντες πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 επιθέσεις, οι 20 απ' αυτές φέρονται να έχουν ταυτοποιηθεί. Η νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas» έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια αλλά και για τη βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδα με σχετικά βίντεο από αυτές. Ανάμεσά τους οι επιθέσεις στα στέκια «Στρούγκα», «Δίστομο», «Αγρός», «Αντίπνοια» κ.ά. Τον Οκτώβρη του 2015, η οργάνωση προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διώξεις αφορούν κατά περίπτωση, διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 4 κακουργήματα αφορούν 7 συλληφθέντες, ενώ τα πλημμελήματα τους υπόλοιπους 4, μεταξύ των οποίων και έναν ανήλικο. Οι συλληφθέντες είναι συνολικά 11.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ