Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συναντήσεις «ομάδων εργασίας» στην Ουάσιγκτον

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σειρά συναντήσεων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χτες στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Πρόκειται για «ομάδες εργασίας» που συγκρότησαν οι δύο κυβερνήσεις για να «μελετηθούν» διάφορα θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς τους σχέσεις. Πρόκειται για έναν «κοινό μηχανισμό» που, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα, θα συμβάλει στην «αντιμετώπιση» ζητημάτων που εντείνουν τις διμερείς τριβές. Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης - που θα ολοκληρωθεί σήμερα - θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ. Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομάδες στις επόμενες συναντήσεις είναι και η έκδοση μελών του «Χιζμέτ» (του δικτύου του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που παραμένει στις ΗΠΑ αν και η Τουρκία τον θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016) κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των διεθνών επενδυτών για την πορεία της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας αποτυπώνει η απόφαση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου αξιολόγησης «Moody's» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, συγκεκριμένα στο επίπεδο Ba2. Για να αιτιολογήσει την εκτίμησή του, ο «Moody's» μιλά για συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της Τουρκίας καθώς και για αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ο οίκος αναφέρει σε σχετική του αναφορά ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης». Επιπλέον, κάνει λόγο για «επιδείνωση» της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας, εξαιτίας ενός «αρνητικού θεσμικού περιβάλλοντος» και του υψηλού χρέους. Πάντως, την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τις προοπτικές για το αξιόχρεο της χώρας από «αρνητικές» σε «σταθερές».

Ανεξάρτητα από σκοπιμότητες που συχνά κρύβουν τέτοιες εκτιμήσεις «διεθνών οίκων», οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας προκαλούν προβληματισμό εδώ και καιρό καταρχάς στο ντόπιο κεφάλαιο, αναζωπυρώνοντας την ορμή με την οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αποτυπώνεται και στο σκληρό παζάρι που στήνεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, ΗΠΑ κ.τ.λ.) αλλά και στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο, Μεσόγειο, κυπριακή ΑΟΖ κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ