Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μοιρασιά

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Αυτό δήλωσε χτες το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου η αμερικανική «Exxon» αναμένεται να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις, σε ένα από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι φανερό ότι η δήλωση αυτή απέχει πολύ από το κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα, σχετικά με την ενίσχυση του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, ως ένδειξη στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατ' επέκταση ως προειδοποίηση στην Τουρκία για τις διεκδικήσεις της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο. Η απάντηση των ΗΠΑ στην έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας είναι «βρείτε τα», για να προχωρήσουν τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνδιαχείρισης του ορυκτού πλούτου της Κύπρου (και του Αιγαίου;) ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στη βάση των διχοτομικών σχεδίων που έχουν επεξεργαστεί κατά καιρούς οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι τα πανηγύρια για τη στάση των ΗΠΑ δεν εξωραΐζουν μόνο το βρώμικο ρόλο τους στην περιοχή, αλλά καλλιεργούν και εφησυχασμό στο λαό, μπροστά σε ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις.

«Επετειακές» προσεγγίσεις...

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας χτες και στον Τύπο περίσσεψαν τα δημοσιεύματα, οι αναλύσεις, οι έρευνες και τα στοιχεία για την ανισότητα αντρών - γυναικών στις αμοιβές και στην εκπαίδευση, για τα πρόσθετα βάρη που σηκώνει η γυναίκα, με τη συντήρηση του νοικοκυριού και τη φροντίδα των πιο ηλικιωμένων προσώπων, για τη χαμηλή εκπροσώπησή της στα «κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων». Αλλού πάλι, προβαλλόταν σαν θετικό παράδειγμα η απασχόληση των γυναικών σε τομείς που θεωρούνται «ανδροκρατούμενοι», όπως τα ...Σώματα Ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν και αναφορές στην «παγκόσμια φεμινιστική απεργία», που προγραμματιζόταν για χτες από διάφορες οργανώσεις για την ισότητα των γυναικών, οι οποίες καλούσαν σε αποχή για μια μέρα από την εργασία, τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα και την κατανάλωση. Παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις διάφορες πλευρές του ζητήματος, ποια ήταν το κοινά στοιχεία όσων γράφτηκαν με αφορμή την 8η Μάρτη;

... για το γυναικείο ζήτημα

Πρώτον, στην πλειοψηφία τους συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες της γυναικείας ανισοτιμίας, που αναπαράγεται στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Παρουσιάζουν επίσης την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις ως σύμμαχο τάχα των γυναικών για «ισότητα», ενώ πρωτοστατούν στο χτύπημα των εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και στο βάθεμα της ανισοτιμίας. Δεύτερον, αποθεώνουν την «ισότητα» αντρών - γυναικών, πίσω από την οποία κρύβεται η προσπάθεια αφαίρεσης ακόμα και αυτών των ελάχιστων θετικών διακρίσεων που παραχώρησε στις γυναίκες ο καπιταλισμός. Τρίτον, προβάλλουν ως διέξοδο για τις γυναίκες τα διάφορα νεο-φεμινιστικά «κινήματα», κρύβοντας ότι μόνο η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτισσών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και η πάλη σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα και τις ανησυχίες τους, να ανοίξει το δρόμο για κατάργηση της ανισοτιμίας, μέσα από την οριστική κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Τι άλλο;

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Combat 18 Hellas», ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης διαπίστωσε ότι «είναι και αυτοί άνθρωποι που έχουν μια τρελή σκέψη, λοξή (...) πρέπει να έχουμε ένα βαθμό ανοχής». Πριν από λίγες μέρες, ο Μ. Γεωργιάδης, βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, ενώ εκτελούσε χρέη προέδρου της Βουλής, ζήτησε επίμονα να διαγραφεί από τα πρακτικά ο όρος «εγκληματική» που χρησιμοποίησε βουλευτής του ΚΚΕ για να χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή. Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, αν όχι ...κεντρώο «ξέπλυμα» των κάθε λογής νεοναζιστών και της Χρυσής Αυγής;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα θεμελιώδη έργα της αστικής οικονομικής επιστήμης. Ο Κ. Μαρξ χαρακτήρισε τον Α. Σμιθ «οικονομολόγο της μανουφακτουριακής περιόδου του καπιταλισμού».

1831 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ' όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.

1839 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι. Εργα του, η όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ», το έργο για πιάνο «Εικόνες Σε Μία Εκθεση», το συμφωνικό ποίημα «Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό», κ.ά.

1907 Οι τσιφλικάδες δολοφονούν τον Μαρίνο Αντύπα, ο οποίος, μαζί με άλλα προοδευτικά άτομα της εποχής, προσπαθεί να ξυπνήσει τους κολίγους στη Θεσσαλία και να τους οργανώσει για να ζητήσουν τα δικαιώματά τους. Οι τσιφλικάδες αντιλαμβάνονται τον «κίνδυνο» που τους απειλεί και αρχίζουν να καταστρώνουν την εξόντωσή του. Στις 9 Μάρτη του 1907, ένα από τα τσιράκια των τσιφλικάδων, ο Ιω. Κυριακού, στήνει καρτέρι στον Αντύπα, στο χωριό Πυργετός και τον πυροβολεί πισώπλατα, με δίκαννο.

1925 Γεννιέται ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης.

1926 Με απόφαση της κυβέρνησης του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου καταργούνται τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στη δημοτική. Στο μεταξύ, απολύθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας οπαδοί της δημοτικής γλώσσας, έπειτα από δήλωση του Πάγκαλου ότι «μέγα μέρος των μαλλιαρών είναι κομμουνισταί και θα διωχθούν».

1934 Γεννιέται ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Εντάχθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη. Στη συνέχεια διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ και ορίστηκε διοικητής του Αγήματος Κοσμοναυτών. Δεν έπαψε όμως να πετά. Το 1967 άρχισε να εκπαιδεύεται για την πρώτη πτήση με διαστημόπλοιο «Σογιούζ». Στις 27 Μάρτη του 1968, σε ηλικία 34 ετών, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη συντριβή του νέου μοντέλου αεριωθούμενου που δοκίμαζε.

1941 Ξεκινά στα ελληνοαλβανικά σύνορα η μεγάλη «εαρινή επίθεση» των ιταλικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση αυτή έληξε σε λίγες μέρες, στις 26 του Μάρτη, με την πανωλεθρία των Ιταλών, που άρχισαν να υποχωρούν ατάκτως υπό την πίεση του ελληνικού στρατού.

1946 Το ΕΑΜ καταγγέλλει στο λαό το αιματηρό όργιο κρατικών και παρακρατικών οργάνων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δολοφονημένοι πολίτες σ' όλη την χώρα είχαν φτάσει τους 1.192.

1956 Οι Βρετανοί εξορίζουν τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Μακάριο στις Σεϊχέλες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ