Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εμβάθυνση της συνεργασίας και της εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Εντείνει η κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία της με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με άξονα τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της άρχουσας τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε χτες στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της «κοινής αντίληψης για τις περιφερειακές εξελίξεις και στην εξυπηρέτηση ζωτικών εθνικών συμφερόντων», όπως λέγεται από πλευράς υπουργείου. Θυμίζουμε, πρόσφατα, σε αντίστοιχο πλαίσιο έγινε και επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ήρθε στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του Ισραήλ, Gadi Eisenkot.

Επισήμως, κατά τις διμερείς επαφές και επιβεβαιώνοντας ότι εμβαθύνεται η εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για το λαό και τη χώρα, συζητήθηκε «το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». Συμφωνήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στους «τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας». Αλλωστε, πριν περίπου ένα μήνα έγινε ξανά κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, με την ελληνική πλευρά να λαμβάνει τα εύσημα των Ισραηλινών για τις επιδόσεις της.

Στα χτεσινά, ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση της υλοποίησης ασκήσεων σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο «θα προάγει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ». Ακόμα, ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και των ΕΔ του Ισραήλ «επί εκπαιδευτικών αντικειμένων που άπτονται της θαλάσσιας ασφάλειας θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής».

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας προχτές βράδυ σε εκδήλωση, έλεγε περιγράφοντας τους αυξημένους ρόλους που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ΕΔ, με βάση την αναβάθμιση που επιδιώκει η αστική τάξη στην περιοχή, ότι πρέπει «να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα». Και εξήγησε: «Πολύ σύντομα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μιλάμε μόνο για τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά και για την οικονομική ζώνη, η οποία επεκτείνεται αρκετά μίλια από ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ανταπόκρισης των ΕΔ και όλων των όπλων σε αυτήν τη νέα εποχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ