Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων

Την ώρα της συζήτησης για τις συμβάσεις παραχώρησης κοιτασμάτων της Δυτικής Ελλάδας στα μονοπώλια, μπροστά στην πύλη της Βουλής μέλη της παράταξης της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), αλλά και άλλοι τοπικοί σύλλογοι, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα όσα προωθούνται σε βάρος των περιοχών τους. Το στίγμα έδινε το μεγάλο πανό που είχαν ξεδιπλώσει με τις φράσεις «Στοπ τώρα στην έρευνα - εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ηπειρο. Κάτω τα χέρια των πολυεθνικών από τα σπλάχνα της Ηπείρου».

Ο Ν. Γιαννούλης, φυσικός - περιβαλλοντολόγος και μέλος της ΠΣΕ, εκ μέρους της παράταξης ανέδειξε τις ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρουν οι συμβάσεις στην τοπική οικονομία, την κοινωνία, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Οπως ανέφερε, υπολογίζεται όσον αφορά τις εξορύξεις ότι θα γίνουν σεισμικές έρευνες, περίπου 16.000 γεωτρήσεις και ανατινάξεις, με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για το ανάγλυφο των περιοχών όσο και για τους υδροφόρους ορίζοντες, χώρια τις εγκαταστάσεις, τους αγωγούς για να μεταφέρουν τους υδρογονάνθρακες στις πλατφόρμες που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή, ενώ σημείωσε ότι στις συμβάσεις δεν υπάρχει καν αναφορά για σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων. Εκανε σαφές ότι η Πανηπειρωτική Συσπείρωση δεν είναι αντίθετη με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά αυτή να γίνεται για τη λαϊκή ευημερία και όχι το κέρδος μιας χούφτας πολυεθνικών και σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, που στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στην Ηπειρωτική Συνεργασία που έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει ολόκληρες περιοχές της Ηπείρου στις πολυεθνικές για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και στους συλλόγους των περιοχών των νομών, οι οποίοι πρωτοστατούν στη διαφώτιση του κόσμου της περιοχής. Καλούμε το λαό της Ηπείρου να αντιδράσει σε αυτήν την πολιτική. Είναι βέβαιο ότι η περιοχή θα γίνει κρανίου τόπος, ενάντια και στην παραγωγική δραστηριότητα που υπάρχει σήμερα. Ολη αυτή η πολιτική είναι ενταγμένη στην υποτιθέμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση θέλοντας μερίδιο για το κεφάλαιο από τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και όλων των άλλων εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, προς άλλες αγορές. Είναι μία επικίνδυνη πολιτική, την οποία θα πληρώσει ο λαός και γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ