Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προτείνει κλαδική Σύμβαση χωρίς ωράριο και ρεπό για τους χιλιάδες εποχικούς!

Η επίθεση στο 5ήμερο - 8ωρο αφορά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου

Σε μαζική και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις

Eurokinissi

Σε μαζική και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις
Στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους, δηλαδή στους χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών, ετοιμάζεται να βάλει τη «βούλα» της η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού - Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ).

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους ξενοδόχους από τον περασμένο Δεκέμβρη, για το περιεχόμενο των οποίων κρατά στο σκοτάδι τους εργαζόμενους, προτείνει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και όλες τις ημέρες της βδομάδας, «αντισταθμίζοντας» τις παραπάνω μέρες και ώρες δουλειάς με ρεπό... το Νοέμβρη!

Σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τα σωματεία, η Ομοσπονδία παρουσιάζει την πρόταση που κατέθεσε στους εργοδότες. Σύμφωνα με αυτήν, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά επιτρέπεται «η απασχόληση σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου» κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν, ενώ «προς αντιστάθμιση των ωρών ή των ημερών εργασίας καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, θα χορηγούνται οι ανάλογες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη χρονική περίοδο και το αργότερο έως το μήνα Νοέμβριο». Ξεκινώντας από τις εποχικές επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, η επίθεση στο 5ήμερο - 8ωρο θα γενικευτεί στο σύνολο του κλάδου.

Να σημάνει συναγερμός σε όλο τον κλάδο

Να σημάνει συναγερμός στους χώρους δουλειάς καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Οπως εξηγεί, η πρόταση της Ομοσπονδίας ισοδυναμεί με δουλειά μέχρι λιποθυμίας, χωρίς ωράριο και ρεπό, με μείωση της τάξης του 30% στους μισθούς και μεγάλη φθορά της υγείας των εργαζομένων.

«Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας!», αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ζητά να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Διοίκησης, προκειμένου «να συζητηθεί η εγκληματική πρόταση που φέρει την υπογραφή του προέδρου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας». Καλεί τα σωματεία σε όλη τη χώρα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να πάρουν αποφάσεις καταδίκης κάθε σκέψης για κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, να απαιτήσουν αυξήσεις με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

«Πρόκειται για την πιο αντιδραστική πράξη μιας πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία που είναι εδώ και χρόνια ο "λαγός" για όλα τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ. Ξηλώνει σε κάθε υπογραφή της ένα - ένα ό,τι κατακτήθηκε στα 40 προηγούμενα χρόνια», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Σχολιάζει ακόμα πως η πρόταση της Ομοσπονδίας για αύξηση 2% στους μισθούς μέσα από την ίδια Συλλογική Σύμβαση «είναι το πιο κάλπικο επιχείρημα, αφού η μείωση από την κατάργηση του 5ημέρου και του 8ώρου θα ξεπεράσει το 30% και θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις!».

Κάτω τα χέρια από το 5ήμερο!

«Δεν χαρίζουμε κανένα δικαίωμα! Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια σε μισθούς και δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο!», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους.

«Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των εξτρά, των εργαζόμενων στα "δουλεμπορικά", των εποχικών, των μεταναστών, μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα, στην Ομοσπονδία», υπογραμμίζει και καλεί σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

«Ο,τι γινόταν μέχρι σήμερα από τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και στο νησί της Κω, δουλειά κάθε μέρα και πάνω από 8 ώρες, πλέον με την προδοτική στάση της πλειοψηφίας θα ισχύει και με τη βούλα», καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Ομοσπονδία «λύνει τα χέρια» των μεγαλοξενοδόχων «να ξεζουμίζουν νόμιμα τους εργαζόμενους για όσο, όπως και όποτε αυτοί θέλουν». Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να γραφτούν στο σωματείο τους, για να διεκδικήσουμε υπογραφή Σύμβασης που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να μας γυρίζουν αιώνα πίσω».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org