Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «LIDL»
Οχι στη Σύμβαση ενίσχυσης της «ευελιξίας» στην εκμετάλλευση

Τη νέα Σύμβαση με την οποία η εργοδοσία επιδιώκει να αξιοποιεί τους εργαζόμενους όπου και όπως θέλει απορρίπτει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL ΕΛΛΑΣ» Αττικής.

Η Σύμβαση, την οποία η επιχείρηση φέρνει σε πρώτη φάση στα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων, περιέχει προβλέψεις όπως η δυνατότητα μετάθεσης σε οποιαδήποτε εγκατάσταση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, σε ίδιο ή διαφορετικό αντικείμενο, μόνιμα ή προσωρινά, χωρίς αυτό να θεωρείται βλαπτική μεταβολή.

Το Σωματείο παρευρέθηκε στη συνάντηση όπου η εργοδοσία παρουσίασε τη Σύμβαση στους εργαζόμενους από τα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων ΒΙΠΕ Πατρών, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο συνοψίζει το περιεχόμενο της συνάντησης ως εξής: «Τι μας είπε η εργοδοσία; Οτι η πορεία της εταιρείας είναι ανοδική και έχει κατακτήσει πολύ καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια. Οτι οι ανάγκες για προσαρμογή στον ανταγωνισμό πανευρωπαϊκά απαιτούν Συμβάσεις που να "κουμπώνουν" καλύτερα στα νέα δεδομένα και με βάση το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Οτι το περιεχόμενο των Συμβάσεων που είναι σε ισχύ είναι "πεπαλαιωμένο" και πρέπει να "εκσυγχρονιστεί" για να εξυπηρετεί τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της εργοδοσίας». Οπως σχολιάζει, «αυτό που ουσιαστικά μας λέει η εργοδοσία είναι ότι για να εξυπηρετηθούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά της, οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουμε πολυεργαλεία, να είμαστε διαθέσιμοι οπουδήποτε κάθε φορά μάς χρειάζεται, να βάλουμε στην άκρη τις ανάγκες μας, μπροστά στις ανάγκες της επιχείρησης να αναπτύσσεται διαρκώς. Ανάπτυξη που πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια από τη δική μας εξαντλητική δουλειά. Για την εργοδοσία, τα δικαιώματα που συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες είναι "πεπαλαιωμένα", δηλαδή εμπόδιο στα σχέδιά της».

«Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Απορρίπτουμε συνολικά αυτήν τη Σύμβαση», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, να προτάξουν αιτήματα για «μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, χωρίς κανένα διαχωρισμό σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας της μητρότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ