Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς και γρίπης

Πάνω από 1.588 κρούσματα ιλαράς και τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι τις 15/2 στη χώρα. Ο πρώτος θάνατος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση για την εξάπλωση της ιλαράς στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 21.000 το 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 400% σε σχέση με το 2016. Πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων έρχεται η Ρουμανία, ακολουθούν Ιταλία και Ουκρανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, στην Ελλάδα καταγράφονται μέχρι στιγμής 43 σοβαρά κρούσματα (εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ) και 10 θάνατοι από επιπλοκές εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Οι 9 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Κανένα από τα θύματα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση, το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού (αντιγριπικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις). Στο πλαίσιο ωστόσο της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ, η κρατική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας Υγείας περιορίζεται σε προτροπές για εμβολιασμό και καλλιεργεί συστηματικά την ατομική ευθύνη, γεγονός που αντανακλάται και στα παραπάνω στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ