Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζυμώσεις για ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέρχαρτ, ζητώντας να διερευνηθεί «εάν δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές για συνέχιση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού στη σωστή βάση και βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί», όπως μετέδωσαν χτες κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις του Κύπριου ηγέτη. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι παραμένει «αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Οσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία...».

Από τη μεριά του, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή στάση είναι θετικότερη από ό,τι το καλοκαίρι, όταν η Αγκυρα μιλούσε για «σχέδιο Β» και αναζήτηση λύσης εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή η τουρκική πλευρά φαίνεται πως επιθυμεί να παραμείνει η διαδικασία εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, νέα ορμή στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες αναμένεται να δοθεί και μετά τις ανακοινώσεις, την Πέμπτη, του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ (που μαζί με την TOTAL συνεχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) που συνέδεσε το οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ με «μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου» και υποστήριξε ότι εκεί επεκτείνονται κοιτάσματα «τύπου Ζορ» (αναφέρεται στο γιγάντιο αιγυπτιακό κοίτασμα αερίου). Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για σημαντικά αποθέματα αερίου στην περιοχή, είναι σαφές ότι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι ολόπλευρες πιέσεις για μια «ρεαλιστική» και «βιώσιμη» λύση του Κυπριακού, όπως χαρακτηρίζονται όλες οι εκδοχές της άμεσης ή έμμεσης διχοτόμησης του νησιού.

Παρακολουθεί στενά και η Κίνα

Την ευρύτερη σημασία που έχει το Κυπριακό για τις ισορροπίες σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή αντιλαμβάνονται και άλλες δυνάμεις. Είναι ενδεικτική η συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Χουάνγκ Σινγκιάν, τονίζοντας ότι εφόσον αναπτυχθούν σωστά οι υδρογονάνθρακες, η Κύπρος θα μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα και μπορεί να καταστεί ένα περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Χουάνγκ τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης «συμβολής» των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, μίλησε για νέα εποχή που διανύεται στις σχέσεις Κύπρου - Κίνας, με ευρείες προοπτικές συνεργασίας, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει όλη η «γειτονιά» μας για τους σύγχρονους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ