Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
BΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Οξύνεται η κόντρα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα στη Βρετανία και τις άλλες χώρες της ΕΕ έρχονται στο προσκήνιο όσο ξεδιπλώνονται τα σκληρά παζάρια για το Brexit. Χτες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ομάδες Βρετανών και ευρωενωσιακών εμπειρογνωμόνων για τεχνικά ζητήματα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε στους Βρετανούς ότι η διετής μεταβατική περίοδος που ζήτησε και πήρε, σε πρώτη φάση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν είναι δεδομένη» εφόσον προηγουμένως δεν λυθούν σημαντικά ζητήματα (π.χ. ελεύθερη κίνηση πολιτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας, καθώς και το αν η Βρετανία θέλει να παραμείνει ή όχι στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά). «Θα δημιουργηθεί αναμφισβήτητα πρόβλημα αν η Βρετανία παραμείνει στα όπλα της... Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και δεν έχουμε να χάσουμε ούτε λεπτό αν θέλουμε να πετύχουμε μία συντεταγμένη αποχώρηση και να συζητήσουμε για τη μελλοντική σχέση το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Νωρίτερα, προχτές το βράδυ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επέκρινε δριμύτατα την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει στα μέσα της βδομάδας εξασέλιδο κείμενο με τους όρους που θα πρέπει να τηρηθούν κατά τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στα τέλη Μάρτη του 2019, αλλά και με τις «ποινές» που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση αθέτησης των όρων αυτών. Ο Ντέιβις κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενεργεί «κακόπιστα» και ότι χρησιμοποιεί «αγενή γλώσσα» στο εξασέλιδο έγγραφο, το οποίο χαρακτήρισε «μη σοφό», «πολιτικού, όχι νομικού περιεχόμενου», που υπονοεί ότι θα μπορούσε να τερματιστεί «αυθαίρετα η περίοδος εφαρμογής του Brexit».

Οι κόντρες αυτές δείχνουν επί του παρόντος να στενεύουν τα περιθώρια για συμβιβασμό, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές (Λονδίνο - Βρυξέλλες) επιδιώκουν να επιτευχθεί τέτοιος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ