Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επιστολή της ισραηλινής «Delek» για το φυσικό αέριο

Ζητάει ακρόαση, προκειμένου να παρουσιάσει την πρότασή της για συνεργασία με τη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιστολή με την οποία ζητά ακρόαση «για την παρουσίαση συνεργασίας όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου», απέστειλε προς την Κυπριακή Δημοκρατία η ισραηλινή εταιρεία «Delek Group», η οποία κατέχει το 1/3 των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα της «Noble Energy», που εκμεταλλεύεται το Λεβιάθαν, αλλά και τα κοιτάσματα στο «οικόπεδο 12» της Κύπρου.

Με την επιστολή της, η εταιρεία εκδηλώνει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Λευκωσία στον ενεργειακό τομέα. Στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της επιστολής, ωστόσο σημειώνουν ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι προτάσεις για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο θα εξετασθούν από ειδικούς, προκειμένου να εκτιμηθεί η πλέον συμφέρουσα.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα του φυσικού αερίου, της οποίας προήδρευσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Καρ. Παπούλιας χαρακτήρισε την Κύπρο «σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής», επικροτώντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικές χώρες. Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του στην Αθήνα, είπε ότι «ανακηρύσσοντας τη δική της ΑΟΖ και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματά της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση».

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι «αν δεν είχαμε αυτό το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών (σ.σ. με την Τουρκία) δεν θα είχαμε ανάγκη από το ΔΝΤ». Παρέλειψε, ωστόσο, σκόπιμα να πει ότι τα περισσότερα λεφτά πάνε για εξοπλισμούς που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι βέβαια τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ