Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Επανεκλογή Ζέμαν στην προεδρία

ΠΡΑΓΑ.--

Με ποσοστό 51,36% επανεκλέχτηκε για μια πενταετία ο νυν Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο 73χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του «Κόμματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών» και ο γενικά φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, 68χρονος Γίρζι Ντράχος, πήρε 48,63%, με την αποχή να κυμαίνεται στο 44% (έναντι 49% στον πρώτο γύρο). Ο Ζέμαν εκφράζει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις και τάσσεται κατά των μουσουλμάνων μεταναστών, υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα και προσφάτως υπέρ της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με βάση τη γεωγραφία της ψήφου, ο Ζέμαν έχει επικρατήσει βασικά στην επαρχία και κάποια αστικά κέντρα και ο Ντράχος στην πρωτεύουσα Πράγα και άλλα αστικά κέντρα.

Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν από αυτά που κυριάρχησαν στην αντιπαράθεση, ενώ οι δύο αστοί πολιτικοί είχαν παρόμοιες θέσεις σε κομβικά ζητήματα, με τον Ζέμαν να δίνει περισσότερη έμφαση στους δεσμούς και με τη Ρωσία και την Κίνα, στο όνομα μιας «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Και στην Τσεχία ακούστηκαν κατηγορίες για «δάκτυλο της Ρωσίας» στις εκλογές.

Επί της ουσίας, με την εκλογή του νέου Προέδρου, που έχει σχετικά περιορισμένες αρμοδιότητες και τη διαχείριση από διάφορες αστικές κυβερνήσεις, οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτε. Οσο η καπιταλιστική οικονομία και εξουσία κυριαρχεί, θα δέχονται και νέα χτυπήματα στα δικαιώματά τους, που έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ακόμα και τα πιο βασικά, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την αντεπανάσταση στην ενιαία χώρα, την Τσεχοσλοβακία. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚ ΒΜ να μην κατεβάσει το κόμμα δικό του υποψήφιο και να στηρίξει τον Ζέμαν ως δήθεν «υπερασπιστή των απλών ανθρώπων» και «των εθνικών συμφερόντων», υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στις οργανώσεις του κόμματος και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ